Sophia vann serietävlingen

Hon beskriver sig själv som fantasifull men en aning bitter och pessimistisk. Med 24 procent av rösterna vann Sophia Karlsson serietävlingen.

6 november 2012 09:18

- Det är ur min bitterhet som jag skapade serien som var med i tävlingen. Den är en del ur ett serieprojekt där jag beskriver mig själv utifrån ett alter ego. Men jag är inte alltid bitter, jag kan vara glad också, säger hon med ett skratt.

Serien som vann tävlingen handlar om den vardagsliga situationen när man sitter med vänner och vill diskutera enkla saker, till exempel Bonde söker fru. Men så finns den där personen där, kulturprettot som läser Kafka, lyssna på Sigur Ros och har för tighta byxor. Sophia kallar personen för "The Partypooper" som enligt henne är den värsta att stöta på när man vill ha ett lätt samtalsämne. Det är den som alltid tror den vet och kan mest om allting och är så fruktansvärt mycket djupare än alla andra. Och de finns överallt.

Varför ritar du serier?

- Det är som min talande dagbok där jag bearbetar känslor, även om jag inte hänger ut vad och vem som helst eftersom andra kan se det. Det är helt enkelt korta anekdoter från min trista vardag. Serier är mitt sätt att uttrycka mig och fungerar som ett själsligt plåster för mig.

Utställningen på Seriefestivalen är första gången Sophias serier får se dagen ljus bland allmänheten. Tidigare har hon bara suttit på kammaren och försökt få ihop tillräckligt material för att kunna få ihop till ett seriealbum. Det behövs fortfarande mer material till det, men utställningen blir en bit på vägen.

- Jag kommer tyvärr inte kunna vara där själv eftersom jag har en omtenta samma dag, men en kompis åker dit och fixar allting åt mig. Det ska bli jättekul att visa upp mina serier, och jag hoppas att folk kommer gilla dem.

Vill du jobba inom konst?

- Självklart skulle jag välja det om det gick. Men räkningarna väntar inte på att jag ska få något genombrott. Så just nu utbildar jag mig och har mina konstprojekt på fritiden. Jag lägger inte så stor vikt vid det utan ser det som en plus om folk tycker de är roliga och bra.

<p>Vem är det?</p>

Namn: Sophia Karlsson

Ålder: 21 år

Bor: I Umeå och pluggar bild- och religionslärare. Kommer från Söderköping.

 

Om tävlingen

UngNT arrangerar tillsammans med Ruta till ruta, Norrköpings serie- och animationsfestival, en tävling för serietecknare. Vinnaren publiceras i tidningen och får utställningsyta i samband med festivalen kommande helg 9-11 november.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!