Mediet Rose-Marie Lundbäck: "Jag tar kontakt med andevärlden"

Rose-Marie jobbar som medium och anser att hon kan ta kontakt med döda människor. Hon säger att det obehagligaste hon har varit med om är att få kontakt med någon som begått självmord.

2 november 2007 00:05
I en mysig källarvåning möter vi Rose-Marie Lundbäck.

 

Vilken sorts mediala förmågor anser du att du har?

 

-Jag jobbar som medium, det vill säga jag tar kontakt med andevärlden och förmedlar budskap från kundens nära på andra sidan. Jag använder också tarotkort som komplement.

 

När märkte du att du hade mediala förmågor?

 

-Det förstod jag inte förrän jag började gå mediumutbildningen för det engelska mediet Iris Hall. Då fick jag också så småningom mitt mediumcertifikat. Jag har däremot varit intresserad av övernaturligt sedan tonåren.

 

Hur uppenbarar sig de döda för dig?

 

-Jag bjuder in dem. Jag ser inre bilder av personen, hör ord och får olika känslor i kroppen. Man kan känna sig större eller mindre. Om personen hade någon sjukdom när han/hon levde kan man känna det i form av smärta. De visar sig på ett sådant sätt att man ska förstå vem det är man har fått kontakt med.

 

-Personen ifrån andra sidan visar sig ofta så som han/hon uppfattade sig själv då den levde. De visar även andra bilder på hur de bodde och vad de jobbade med.

 

Inga frågor ställs
-För att säkerställa kontakten ber man om något specifikt. Det kan då komma i form av namn eller andra saker. Något som också är viktigt är att mediet inte ställer några frågor.

 

Får du alltid kontakt?

 

-Som medium kan jag inte lova någon att få kontakt med den de önskar ska komma. Vi bjuder in helt enkelt, så det kan komma vem som helst personen haft kontakt med. Men väldigt ofta kommer den de önskar utom i vissa fall när kanske sorgen är för stor. Då är det bättre att vänta och komma tillbaka vid ett senare tillfälle.

 

Har du någon gång tyckt att det har varit obehagligt att få kontakt med andra sidan?

 

-Nej, jag det har jag inte. Däremot kan det vara jobbigt för att man får så mycket känslor av den avlidne. Man kan då be den om att inte visa det så starkt. Om personen man får kontakt med begick självmord får man en väldigt obehaglig känsla. Men det här är något man lär sig hantera under utbildningen.

 

Blev mördade
-Jag har aldrig fått kontakt med någon som blev mördad men medium som har det säger att de då upplever hur det var när de blev mördade.

 

Vilken sorts människor är det som kommer till dig?

 

-Det är övervägande kvinnor, i alla åldrar. Men även en del män. Det är många människor i sorg som vill få kontakt med någon speciell person. Men även människor som vill ha bekräftelse på att det finns en andra sida.

 

Har du någon gång kunnat hjälpa någon på grund av att du är ett medium?

 

-Ja, när det handlar om att ha förlorat en anhörig som har stått personen väldigt nära. Då betyder det mycket att veta att man kan ge varandra budskap och kommer att träffas igen. Det tror jag är det viktigaste. Ibland har de känt närvaron av den anhörige hemma och då blir det en bekräftelse. Det man trodde var ett spöke visar sig vara gamla mormor.

 

Har du mött folk i din bransch som luras?

 

-Det finns folk som gör det, men jag vill inte gå in på vilka de är. Det är inte vanligt men de händer att människor luras på pengar. Man använder då hot om olyckor om kunden inte betalar mer pengar. Det är inte klokt. Nu ska ett mediumförbund med regler bildas, så att man kan röja upp i branschen. Det behövs.

 

Vad skulle du vilja säga till alla skeptiker?

 

-De måste kanske vara lite mer öppna. Nästan all forskning som görs om det övernaturliga görs av skeptiker. Jag tror att man kommer att hitta bevis för att det finns i framtiden. Egentligen behöver jag inga bevis, min förmåga räcker för mig.

 

Ålder: 57 år

 

Yrke: Jobbar inom vården och som medium.

 

Intressen: Andligt. Är ordförande i föreningen Norrljus, en förening där människor intresserade av meditation, healing och seanser samlas.

 

Har gått kurs i England hos det i sammanhanget kända mediet Iris Hall och fick efter fyra års utbildning och praktik ett mediumcertifikat.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Andrea Hellrin