Inga kompromisser i FN

21 april 2009 00:19
Kompromisser är ofta, men inte alltid, det bästa. Ibland måste man stå upp för sina värderingar. Yttrande- och religionsfrihet är exempel. Alla som håller med måste också ta konsekvenserna av åsikterna.

 


FN:s pågående konferens om rasism i Geneve är ett utmärkt exempel. I går var skandalen total när Irans president Mahmoud Ahmadinejad i sitt konferenstal bland annat sade att judarna "skickade utvandrare från Europa, från USA för att skapa en rasistisk stat i det ockuperade Palestina".

 

Konferensen är en uppföljning av en motsvarande konferens i Durban 2001, en skandalernas konferens med en slutresolution som bland annat likställde sionism med rasism.

 

Efter den 11 september samma år kunde man antagit att dylika utspel hör historien till, men tyvärr har i stället motsättningarna ökar. Ett stort antal muslimska länder med Pakistan i spetsen kräver dessutom hårdare tag mot religionskritik. I klartext handlar det främst om kritik mot en religion - islam.

 

Med FN-resolutioner i bagaget ska den västerländska yttrandefriheten motarbetas och alla satiriska Muhammedteckningar vara ett minne blott.

 

Ibland handlar önskemålen mer om inrikespolitik än ideologi och religion. Diktaturer dominerar den muslimska världen och dessa regimer vill gärna ha publikfriande ursäkter för att klämma åt demokratisk opposition. Att anklaga de som vill ha yttrandefrihet för att i själva verket motarbeta islam skulle förstås sitta fint!

 

Men dessa stater företräds bland annat av det demokratiska Pakistan. Det är illavarslande och säger en del om stämningarna i den muslimska världen. Ett tecken i tiden är möjligen att regeringen i Islamabad just tvingats gå med på införande av sharialagar i en del av landet, därtill tvingad av militärt framgångsrika talibaner.

 

I stället för rasism ser alltså FN-konferensen ut att handla om något helt annat och världsorganisationens anseende dras i smutsen. Israel, Italien, Kanada, Nederländerna och USA är några av de länder som på goda grunder valt att bojkotta mötet. Andra som Storbritannien och Sverige deltar på relativt låg diplomatisk nivå och åter andra som Frankrike har varnat för att de är beredda att åka hem.

 

Regeringen gjorde klokt som inte skickade någon minister, i stället företräds vi av ambassadör Hans Dahlgren. Tillsammans med företrädare för bland annat de andra EU-länderna lämnade han demonstrativt plenisalen när Ahmadinejad började mässa sin sedvanliga antisemitism.

 

 

Nu finns det ingen anledning för Sverige att fortsätta delta i konferensen över huvud taget. Visserligen kan det anses viktigt att ge vår syn på sakernas tillstånd, det vill säga försvara åsiktsfriheten, men varje förhandling om resolutionstexter och annat kan bli förrädisk. Yttrande- och religionsfrihet är nämligen inte något vi bör förhandla om över huvud taget.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!