Ingen moderatskumpa under finanskrisen

Om bara de borgerliga partierna med Moderaterna i spetsen vågar vara lika kyliga som hittills ligger valsegern 2010 inom räckhåll.

16 mars 2009 00:19
Huruvida det är panikstämning hos Socialdemokraterna vet vi inte. Däremot bör det ha varit glada miner hos Moderaterna efter Sifos opinionsundersökning för mars. 31,1 procent - det starkaste stödet på tolv år.

 

Och det mitt under en lågkonjunktur!

 

Viktigare ändå är att skillnaden mellan blocken fortsätter krympa. 3,3 procentenheter skiljer mellan Alliansen och Vänstertrojkan.

 

Statsminister Fredrik Reinfeldt gör som han brukar: Han tar det lugnt, men är samtidigt allvarstyngd. Den värsta globala finanskrisen sedan 30-talet är inget som framkallar glada miner.

 

Därför lär champagnen stå kvar på kylning. Om den ens är inköpt. Vis av de historiska erfarenheterna vet nämligen Reinfeldt att Moderaterna ofta gått bra i mitten av mandatperioderna, för att sedan tappa det mesta på valdagen.

 

 

Skillnaden jämfört med exempelvis 1997, eller för den delen 1985, är dock att nu sitter Moderaterna i regeringsställning. Hade schemat sett ut som vanligt borde omvända förhållanden råda: Starkt stöd för oppositionen och sviktande för regeringen.

 

I början av mandatperioden lyckades också Socialdemokraternas Mona Sahlin rida på en, förvisso svårförklarad, popularitetsvåg. Men sedan, när Wall Street kraschade och missnöje med förväntade besparingar borde gynnat oppositionen ytterligare, vände det i stället till Alliansens fördel.

 

Delvis kan detta bero på att krisen ännu inte fått fullt genomslag i Sverige, eller på att väljare tenderar att fylkas under regeringens fanor i orostider. Men en tredje förklaring är förmodligen minst lika viktig: Attityd.

 

 

Medan oppositionen tjuter av missnöje behåller Reinfeldt och de andra statsråden sitt lugn. Det är seriöst och trovärdigt.

 

Själva språkbruket säger mycket. Sahlin sitter ofta fast i en sorts 90-talsretorik, präglad av överdrivet personligt tilltal och inbillat ungdomlig jargong. Det går inte hem när tiotusentals människor riskerar arbetslöshet.

 

Dessutom ligger hotet om nygamla småskandaler ständigt på lut. Sahlins bil är ett exempel.

 

I vintras visade det sig att Sahlins bil, årsmodell 1994, hade körförbud. Nyligen avslöjade TV4:s Kalla Fakta att bilen äntligen hade besiktigats, men blivit underkänd och fått körförbud igen. Sahlin verkade dock genuint överraskad över att hennes bil fortfarande hade körförbud...

 

Bilen har sedermera besiktigats ytterligare en gång och hela episoden är i sig en nästan komisk bagatell. Samtidigt känns historien ack så typisk för Sahlins omtalade slarvighet och får konsekvenser för hennes trovärdighet. Att löst och ledigt kräva miljöbilssatsningar och statsköp av Volvo och Saab ("schyssta bilar") blir rentav lite tragikomiskt när hon inte ens vet om hon lagligt får köra sin egen, väl nerslitna, gamla bil.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!