Gatsten och utrikespolitik

I dag börjar Davis Cup-matchen mellan Sverige och Israel. En tennismatch som borde spelats för fulla läktare i Malmö eller i någon annan stad.

6 mars 2009 00:17
Redan innan första serven är slagen finns ett antal lärdomar man kan dra. Den första är att ledamöter i Malmö fritidsnämnd inte ska diktera den svenska utrikespolitiken. Den andra är att Malmö bör hamna väldigt långt ner på listan över potentiella värdstäder för dylika arrangemang framöver.

 

När vänstermajoriteten i Malmö fritidsnämnd körde över oppositionen och beslutade att matchen skulle spelas inför tomma läktare hette det initialt att det var en säkerhetsfråga. Polisen uppgav dock att det inte var några problem och ganska snabbt framkom att motiven var andra. Vänsterpartisten och vice ordföranden i nämnden, Carlos Gonzalez Ramos, hävdar att eftersom nämnden "inte kan stoppa matchen" är de tomma läktarna det näst bästa alternativet.

 

Kommunalrådet Illmar Reepalu (S) tar i med svallande överord när han konstaterar att det mördats barn i Gaza och att matchen borde stoppas. Sen tillägger Reepalu att man inte ska "blanda ihop idrott och politik"! Hur den logiken går ihop för Reepalu kan han nog bara svara på själv.

 

Om det hade pågått ett krig, skulle saken hamnat i ett annat sken. Hade FN beslutat om sanktioner mot ett land hade frågan varit given. Ska Sverige markera mot andra länders idrottsmän, liknande protesterna mot apartheidregimen i Sydafrika, måste det finnas någon form av FN-stöd bakom protesterna. Men krig pågår inte, även om konflikten fortgår, och krig pågick inte när fritidsnämnden fattade sitt beslut. Inte heller finns det några FN-sanktioner.

 


Kommunpolitiker ska inte bedriva
utrikespolitik, det ligger utanför fritidsnämnders beslutsområde. Och detta alldeles oavsett vad ledamöterna anser om staten Israels agerande. Om Malmös politiker ska vara konsekventa i sin iver att använda fritidsnämnden som utrikespolitisk plattform kan vi se fram emot många tomma läktare och stoppade matcher. Det saknas inte länder som förtjänar bojkott.

 

Vi vet redan nu att den, utanför tenniskretsar, sannolikt mindre uppmärksammade matchen ska bevakas av runt 1 000 poliser och man väntar sig det tiodubbla antalet demonstranter. Många kommer säkert att demonstrera lugnt, men extremister på höger- och vänsterkanten lär göra vad de kan för att skapa kaos. Syftet är givetvis att med våld verkligen stoppa matchen. Om inget oförutsett händer lär skadegörelsen bli betydande. Som alltid när dylika gaphalsar demonstrerar.

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!