Röda reflexer från svunnen tid

Förre talman Thage G Peterson borde ha bättre omdöme om den svenska uppgiften i Afghanistan än att låna ut sitt namn till vad som helst.

5 september 2008 00:17
De är alltid lättare att vara emot något än att vara för. Att säga ja innebär förändring. En risk att något oväntat inträffar. Att vara emot något så allvarligt som ett krig eller en konflikt är kanske det enklaste av allt. Ingen gillar krig.

 

Därför är det knappast förvånande att ett antal författare, den tidigare nedrustningsambassadören Maj Britt Theorin och förre talmannen Thage G Peterson på gårdagens DN Debatt kräver att regeringen ska ta hem de svenska soldaterna från Afghanistan.

 

 

Fast när man granskar texten och väger argumenten framstår retoriken i debattartikeln som allt mindre logisk. En reflexmässig kommentar med ursprung ett par decennier tillbaka. Inte ett balanserat inlägg i frågan om hur Sverige väljer att använda sina trupper utomlands.

 

Till att börja med hävdar Theorin, Peterson och de andra att Sverige har stridande soldater i Afghanistan och att dessa nu kan hamna helt under befäl av en amerikansk general. Det stämmer inte. Den svenska truppen i landet är inte där för att föra krig mot talibaner eller andra grupper. De är där för att övervaka och skydda befolkningen i den norra delen av landet, se till att skolorna hålls öppna och att befolkningen får den hjälp och det skydd de behöver.

 

Svenska soldater genomför inga offensiva stridsoperationer i Afghanistan.

 

Artikelförfattarna hävdar vidare att "Nato bombar urskillningslöst civila afghaners hus och hem och dödar i allt större utsträckning kvinnor och barn". Vidare drar de paralleller till dagens utländska militära närvaro och den sovjetiska invasionen av landet 1979.

 

Att skriva en debattartikel om säkerhetsläget i Afghanistan och bara nämna talibanerna en endaste gång, och då i meningen att de ska inbjudas till förhandlingar i FN:s regi, är en bedrift i sig och säger sannolikt en del om debattörernas insikt om läget i Afghanistan.

 

Dock har de en poäng i att invasionen av Afghanistan inte varit någon extraordinär framgång. Att störta talibanerna var en ganska enkel uppgift. Däremot har det visat sig synnerligen svårt att få till stånd stabilitet och fred i hela landet. Motsättningar mellan klaner och kvarvarande talibangrupperingar ställer till omfattande problem. Dessutom innebär den porösa gränsen mellan Afghanistan och Pakistan, samt områdets otillgänglighet, att det är synnerligen svårt att slå ut talibanerna.

 

 

Att talibanerna åter är på offensiven visar tyvärr att fortsatta insatser är nödvändiga. Afghanerna skulle förmodligen få det bättre om den truppnärvaron ökades i stället för tvärtom.

 

Det är inte förvånande att Maj Britt Theorin reagerar på samma sätt som hon gjort de senaste decennierna, däremot höjs säkert ett och annat ögonbryn när Peterson lånar ut sitt namn till dylika utsvävningar.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Norrköpings Tidningar september