OS-arrangörens vidriga regim

Kina står som arrangör för OS, trots att landet långt från lever upp till de olympiska idealen.

28 juli 2008 00:16
Det faller sig hur naturligt som helst att bevakningen av Kina intensifieras. Antagligen blir det ännu mer under olympiaden. De kinesiska myndigheterna och ledningen för kommunistpartiet får förhoppningsvis svettiga dagar.

 

Nu konstateras hur brutalt Kinas myndigheter hanterar de mänskliga efterdyningarna till jordbävningen i Sichuan-provinsen. Där dödades inte mindre än 10 000 barn när 7 000 klassrum raserades den 12 maj i år.

 

Föräldrar vill veta om korruption och byggfusk bidrog till att det gick så illa. Men det kravet gillas inte av myndigheterna som i stället försöker få föräldrarna att skriva under ett dokument, en förbindelse om att upphöra med protesterna och i stället prisa kommunistpartiet.

 

Den förälder som vägrar skriva under papperet blir utan ersättning. Det rör sig om 50 000 kronor i kontanter och en pension per förälder på 30 000 kronor.

 

Ren och skär utpressning, alltså.

 

 

Som om inte denna vidrighet skulle räcka har myndigheterna också tagit sig för att med hjälp av kravallpolis stoppa protesterna. Även medierna står i skottgluggen. De beordras sluta med sina rapporter om skolkollapser. Härtill har myndigheterna valt att forsla bort de klassrum som förvandlades till ruiner. Allt för att det inte ska bli möjligt att undersöka vad som gick fel.

 

Inför OS har den kinesiska regeringen utlovat ökad öppenhet. Men det nu inträffade talar ett helt annat språk. Denna vidriga regim använder väl beprövade repressalier mot sin egen befolkning. Här betyder inte enskilda någonting, inte så länge det kan gå ut över den klick som styr det väldiga landet.

 

Snarare kan man i dag tala om en fasad i syfte att lura ögon och öron. På ytan ska Kina framstå som ett land, helst vilket som helst. Men under ytan ska ingen ges möjlighet att tränga in.

 

Inte medier och definitivt inte föräldrar, vars aktiviteter hotar att avslöja de styrandes politiska livslögner. När något inte befinns positivt för den ideologiska putsen beordras hårda tag.

 

 

På sätt och vis är det trist att Kina fick tillfälle att arrangera en sommarolympiad. Trist därför att diktaturen inte släpper sitt grepp om befolkniningen. Trist också på grund av att kommunistpartiet vill tillskansa sig äran för detta hedersuppdrag.

 

Att saken strider mot de olympiska idealen stör inte Peking.

 

Världens idrottare riskerar att bli brickor i diktaturens spel. Om några av de aktiva tänker visa sin uppfattning vet vi inte. Några sådana krav kan vi heller inte ställa. De är i Kina för att utöva sin sport i ädel kamp mot andra idrottare.

 

Däremot finns all anledning att hoppas på medierna. Här finns världens chans att visa hur Kina faktiskt fungerar och ser ut, under det politiska sminket och mitt i den vardag som är människornas.

 

Föräldrarna i Sichuan fick inte ens en chans. Om sådant bör vi berätta.

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Norrköpings tidningar juli