Alla förlorare när Rosengård brinner

Bränder anläggs för att brandkåren ska rycka ut och bli måltavla för bespottning, sten- och äggkastning.

17 juli 2008 00:16
Ett oroande mönster har utformats i Malmöförorten Rosengård. Ungdomar tuttar eld på buskage, mopeder och byggnader i syfte att få dit brandkåren. När de är på plats utsätts brandmännen för verbal och fysisk bespottning, ägg- och stenkastning.

 

Situationen för kåren har förvärrats de senaste fyra åren. Men på bara några veckor har ungdomarnas systematiska tilltag blivit mer frekventa. Exempelvis fick brandkåren den 12 juni larm om en brinnande bil och åkte för att bekämpa elden. En av brandmännen fick då en spottloska i ryggen. När anledningen efterfrågades blev svaret från den 18-årige spottaren: "Jag ska skjuta dig".

 

Dagen efter brann det i några buskar stadsdelen. När brandkåren kom dit möttes de av 30-40 ungdomar som gick till attack med stenar. "Branden var uppenbarligen anlagd för att skapa ett tillfälle att kasta sten på oss", säger Attila Jensen, stationschef på Jägerso brandstation.

 


Efter två nämnda händelser tog Jensen beslutet att brandkåren nästa gång de blir anfallna packar ihop och lämnar platsen. Dessutom entrar inte kåren numera Rosengård utan poliseskort. Bilarna har försetts med skottsäkert glas, men det hjälper inte brandmännen som befinner sig utanför och bekämpar eldsvådorna. Det är ju då stenkastningen börjar.

 

Frågan man naturligtvis ställer sig är: Varför?

 

Den ursprungliga orsaken är enligt stationschef Jensen, en moskébrand för fem år sedan. Rosengårdsbor anklagade brandkåren för brister i släckningsarbetet varpå kaos utbröt. Polis tillkallades för att skydda brandmännen. Räddningstjänstens senare utredningar avfärdar alla spekulationer om att kåren medvetet skulle ha låtit moskén brinna mer än nödvändigt.

 

 

Men misstron lever kvar i Rosengård. Enligt Jensen är det inte bara brandmän utan all uniformsklädd personal som utsätts för angrepp. De så kallade stadsdelsvärdarna viftar bort problemet som bagatellartat. Det handlar om busiga småungar, säger de.

 

Jo, man tackar! Anlagda bränder och misshandel får allt tilldömas större allvar än busstreck.

 

Det är både tragiskt och kostsamt att Jägersro brandkår inte kan utföra sitt arbete utan polisassistans. Samtidigt har polisen rättigheter som brandmännen inte kan ta sig; de får gripa stenkastarna och mordbrännarna. Många av dem har uppenbarligen uppnått straffbar ålder, de minderåriga har målsmän som bör informeras.

 

Polisiär närvaro skrämmer blott för stunden. Statuerande ingripanden måste till. Det är nämligen inte bara eld som har tendens att sprida sig - beteenden gör det dessvärre också. Särskilt sådana här "uppror mot ordningsmakten" som av någon anledning ses som lite mer legitima.

 

Tillåts utvecklingen förtskrida, vad händer då den gången brandkåren tvingas göra verklighet av sitt hot att lämna en eldhärjad plats utan fullgjord plikt? Eller till slut helt måste ignorera brandlarm från Rosengård? Då har vandalerna vunnit. Fast ändå inte. I stället blir alla förlorare.

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Norrköpings tidningar juli