Taktik, politik och fulspel

Med den svenska segern i färskt minne verkade statsministern hellre vilja prata om Zlatan än om politik.

12 juni 2008 00:16
Det var en glad Fredrik Reinfeldt som inledde onsdagens partiledardebatt. Det berodde mindre på det stundande sommarlovet och mer på att svenska herrlandslaget i går spöade de regerande Europamästarna Grekland i fotbolls-EM.

 

"Snart ska jag ge plats åt dysterkvistarna, men först 2-0", sade den fotbollsintresserade statsministern och konstaterade att "nu känner vi att vi är bäst i världen igen".

 

Med de mindre allvarliga men desto mer positiva nyheterna avklarade, undrade Reinfeldt vem som är bäst på ansvarsfull ekonomisk politik. Budgettrixandet à la Ringholm är historia, klargjorde statsministern och syftade på det röda lagets före detta nyckelspelare.

 

Han menade att de blå lyckats sänka statsskulden och stabilisera statsfinanserna. Jobben blir fler och utanförskapet minskar, vilket leder till bättre välfärd, sade Reinfeldt likt en förbundskapten som berömmer sitt lags prestationer.

 


Och detta trots det turbulenta ekonomiska läget i världen, inflikade lagledare Reinfeldt. Ett läge som regeringen kan hållas ansvarig för, åtminstone enligt Bo Ringholms avbytare Thomas Östros, nuvarande talesperson för socialdemokraternas ekonomiska politik.

 

Den höga inflationen som nu biter sig fast började med de stora ofinansierade skattesänkningar som regeringen genomförde, resonerar Östros. Finansminister Anders Borg (m) kommenterar påståendet genom att påpeka det förunderliga i att en hel världs inflation har sin grund i det som sker i Sverige.

 

Tryggt försvarsspel av Borg, som tror på en ljusare framtid förutsatt att produktiviteten återkommer, arbetsmarknaden fortsatt fungerar väl samt att Riksbanken fullgör sitt ansvar. Och Borg har förstås rätt i att ekonomin beror på ett lagspel mellan flera olika faktorer och instanser.

 

 

Som vanligt var det partiledare Mona Sahlin (s) som mestadels dirigerade oppositionens anfall. Uppenbarligen tror hon på just anfall som bästa försvar, för något eget skapar vare sig Sahlin eller övriga tre partiledare inom oppositionen.

 

I stället fick de gamla takterna speltid. Orättvist! Tar från fattiga och ger till rika! Sämre välfärd! Långbollarna känns igen och är dessutom felslagna. Något fair play var det inte på vänsterkanten. Snarare filmningar och tröjdragningar.

 

Enligt senaste budet är ställningen lagen emellan oförändrad. Oppositionen leder fortfarande i opinionsmätningarna. Statsministern tror dock på en förändrad matchbild vad det lider när genomförda reformers följder sätter sig hos svenska folket.

 

De tuffa retoriska tjuvnypen fick ett bokstavligt men mer lättsamt avslut. Regeringen mötte oppositionen i den årliga fotbollsdrabbningen.

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!