I FN:s namn

28 maj 2008 00:18
Personal som ingår i FN:s fredsbevarande styrkor begår sexuella övergrepp mot barn. Brittiska Rädda Barnen slår larm efter en egen granskning av förhållandena i Elfenbenskusten, södra Sudan samt Haiti.

 

En minoritet av FN-personalen använder sin makt för att sexuellt exploatera barn, säger Heather Kerr, talesperson för Rädda Barnen. Hon illustrerar en händelse då en 12-årig flicka blev gruppvåldtagen av tio män tillhörande en FN-styrka. Enligt Kerr förekommer även "handel" med sex som betalning för mat.

 

Granskningens slutsats är minst sagt fasansfull. Rädda Barnen vill att FN inrättar ett övervakningsorgan för att få stopp på övergreppen. Enligt organisationen skulle det dock vara omöjligt att kontrollera allting som de omkring 200 000 FN-stationerade världen över tar sig för.

 

Det borde inte heller behövas. Det bör ligga i FN:s intresse inte bara att ställa mycket höga krav på länderna som tillhandahåller personal. Men även rutinmässigt ha direktkontakt med styrkor på plats där minsta misstanke om att övergrepp och andra förbrytelser fortgår.

 

Förutom att offrens liv ödeläggs (vilket är mer än nog) medför sådana handlingar utförda av personer iklädda FN-mundering, att organisationens namn dras i smutsen. Följden blir att den blå baskern inte förknippas med säkerhet och trygghet, utan våld och övergrepp.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!