Ursäktat våld

28 mars 2008 00:16
Dödsskjutningen med koppling till kriminella gäng i Göteborgsförorten Bergsjön strax innan påsk innebar att mediabevakningen av förorten ökade. En utveckling som fick otrevliga konsekvenser för journalister som satts att bevaka händelsen och följderna.

 

Under dagarna efter skotten angreps fotografer och journalister från SVT, TV4 och tidningar av olika gäng. Bildmaterial stals, utrustning förstördes, hot utdelades och en fotograf blev misshandlad.

 

Attackerna skedde under ett par dagar och polisen ser det hela som relativt isolerade händelser. Den som följt den efterföljande diskussionen undrar säkert hur en del av de drabbade tänker. På något märkligt sätt läggs skulden för det inträffade på offren. En del av journalisterna som blivit hotade och slagna uppgav att det var deras eller i ett vidare perspektiv medias fel att gängen i förorten misshandlar dem.

 

Jo, ni läste rätt. Resonemanget bygger på att eftersom journalisterna inte "känner" de boende i Bergsjön är fientligheten och attackerna ursäktad. Vidare talades om självrannsakan inom media över hur förorter och dylikt bevakas.

 

Är det möjligen någon märklig vilja att vara politiskt korrekt som gör att offret skuldbeläggs. Varför läggs inte ansvaret på förövarna? Det finns ingen anledning att ursäkta våldsverkare. Tyvärr låter det ibland likadant när polis, brandkår eller ambulans attackeras i någon förort.

 

Den socialdemokratiska ordföranden i kommundelsnämnden var önskvärt tydlig. Hon menade att det inte finns någon som helst ursäkt för beteendet. Svårare än så borde det inte vara.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!