Saudiskt piskstraff utmanar omvärlden

Det är rätt att protestera mot Saudi-arabiens barbariska "rättvisa". Men vågar vi betala priset?

24 november 2007 00:16
Nyheten om den saudiska kvinnan som dömts till sex månaders fängelse och 200 piskrapp är lika vidrig som bisarr. Kvinnan och mannen befann sig i en bil när de överfölls av en grupp andra män som våldtog henne. Hon döms emellertid, dels för att hon inte var släkt med mannen i bilen (!) och dels eftersom hennes fall skapat "uppmärksamhet" i medierna...

 

En burlesk detalj är att hon var beroende av mannen i bilen, eftersom det är förbjudet för kvinnor att köra bil i Saudiarabien.

 

Visserligen är vi vana vid Saudiarabiens barbariska rättskipning med allt från offentliga piskningar till avhuggna händer, men fallet med den våldtagna kvinnan är så utmanande att det möts med hård internationell kritik. Det har i sin tur skapat spänningar på andra håll. I USA kritiserar till exempel den demokratiske presidentkandidaten Hillary Clinton Vita huset för att ligga lågt av bekvämlighetsskäl.

 

 

Det ligger mycket i kritiken, som samtidigt är uttryck för en sorts dubbelmoral. Ty förmodligen hade Clinton agerat lika försiktigt som George W Bush om hon varit president. Allt för att inte störa relationerna med Riyadh inför det viktiga toppmötet om fredprocessen i Mellanöstern om några dagar.

 

Till yttermera visso brukar det heta att den amerikanska politiken lider av diplomatiskt underskott, att Vita huset hellre tar till tvång än förhandlingar och över huvud taget uppträder buffligt mot omvärlden. Inte minst i relation till många muslimska länder brukar den amerikanska okänsligheten för lokala traditioner noteras.

 

Nå, är då inte de saudiarabiska piskstraffen just en lokal tradition, rentav med medeltida rötter?

 

Och innebär inte mer diplomati också mer av vad som brukar kallas realpolitik på principernas bekostnad?

 

Det är lätt att avfärda ovanstående frågor eftersom det handlar om mänskliga rättigheter. Men om försvaret av desamma skall få någon betydelse måste det förstås omsättas i mer än välformulerad retorik, som på sin höjd värmer oss själva här i väst.

 

 

Ytterligare en aspekt är framväxten av terrorister. Bildligt talat kan man säga att det föds en ny anhängare till al-Qaida varje gång hård kritik riktas mot exempelvis kvinnoförtryck i muslimska länder. De flesta muslimer i Mellanöstern, säkert också ganska konservativa, är förstås bedrövade när islam utnyttjas till att trampa mänskliga rättigheter under foten. Men samtidigt finns det radikala islamister som tar kvinnoförtrycket i försvar och vill tvinga omvärlden till tystnad.

 

Sist men inte minst ger många regimer i den muslimska världen prov på dubbelmoral.

 

De famösa Muhammedteckningarna i Jyllands-Posten ledde till hårda protester och Lars Vilks beryktade rondellhund fick sin beskärda del av hårda ord från ett antal regimer i Mellanöstern. Men hur många protesterar mot piskstraffet som drabbat en 19-årig kvinna i Saudi-arabien?

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!