Ingenting att visa upp för turisterna

"Norrköping är förskräckligt". Nej, så är det förstås inte. Men så löd ändå en rubrik i NT sommaren 1980. Bråddgatan stod i fokus.

Norrköpings kommun 27 augusti 2019 08:00

Välkommen till ett nytt inslag i NT. NT Nostalgi. Gårdagens Norrköping lyfts fram i ord och bild med en gemensam nämnare. En gång i veckan. Varje tisdag som en del av Strömstaren. Vi börjar alltså med Bråddgatan, än i dag ett livligt stråk mellan Folkparken och Kaktusplanteringen. Väl värd en promenad.

Det har inte alltid varit så.

Sommaren 1980 fick Bråddgatan representera begreppet "Norrköping är förskräckligt" när NT gjorde ett nedslag bland de mest iögonfallande rivningskåkarna. Framför allt utfärdades en varning till turisterna.

"Det finns skamfläckar som inte är roliga att visa upp för turister. Den som efter att ha beundrat Karl Johans park och kaktusgruppen promenerar Bråddgatan upp mot Kungsgatan stöter på en sådan skamfläck som inte hedrar Norrköping och inte för tankarna till Trivselstad".

Det var, närmare bestämt, kvarteret Gördeln som pekades ut. "Skräphög" och "stadsförfulning" var andra föga smickrande begrepp som användes av den rasande reportern. Samtidigt hade byggnadsnämnden sagt nej till rivning eftersom man ville bevara fasaderna mot Kungsgatan. Huvudsaken var att den större och mer trafikerade Kungsgatan åtminstone såg trivsam ut på lite håll.

NT Nostalgi inleds alltså med lite gnäll och skäll över 1980-talets Norrköping. Ingen anledning till oro bland er läsare. På tisdagar kommer Norrköping även att hyllas och beundras framöver. Men det är förstås aldrig fel att börja nere på botten och jobba sig uppåt.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa