Här får det gråtrista nytt färgglatt liv

En klassisk tidningskiosk återvänder i stadsbilden när Eon nu låter måla om en betonggrå transformatorstation på Saltängsgatan.

Norrköpings kommun 26 augusti 2019 20:00

I ett par dagar har Rickard Johansson och Mikael Rickman från gatukonstkollektivet Streetcorner jobbat med att förvandla den gråtrista transformatorstationen på Saltängsgatan till en färgglad hyllning till tidningskiosken som en gång låg vid brofästet vid gamla Oscar Fredriks norra del.

– Vi tyckte att det kunde vara ett trevligt inslag som Norrköpingsborna kommer att gilla, säger Martin Callmeryd som är kommunikationschef för Eon i Norrköping.

– Istället för en tråkig grå betongbyggnad, ville vi prova något med anknytning till platsen. Här låg ju också en kiosk en gång i tiden. Om det här faller väl ut kan vi tänka oss att engagera flera gatukonstnärer, gärna ungdomar, i arbetet med att mål om flera stationer. Vi har flera hundra i Norrköping. Kommunen har också ställt sig positiv till projektet.

Under arbetets gång får också Rickard Johansson och Mikael Rickman uppleva att deras insats uppskattas. Flera förbipasserande stannar till och berömmer. Några tar mobilbilder.

– Ett kul uppdrag, säger Rickard Johansson.

– Den gamla kiosken i modern tappning. Vår version ska trigga fantasin också. Det är därför vi har en kanin i luckan istället för en människa. Det får inte bara vara seriöst och så tar vi in lite naturkänsla i stadsmiljön också.

Hela projektet strålar av glädje och de målade tidningslöpsedlarna skriker förstås ut idel positiva nyheter.

– Vi vill bidra till gaturummets positiva utveckling i staden, säger Martin Callmeryd.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa