Här är planen för den nedbrända krogen

Det gamla envåningshuset ska ersättas med flervåningshus – om Klövern själva får bestämma.

Norrköpings kommun 12 september 2019 15:00

Som vi tidigare skrivit så har framtiden för byggnaden där nattklubben Kopparhammaren låg varit oviss efter att den förstördes i en våldsam brand i april 2018.

Nu har planerna blivit lite klarare. Förra veckan lämnade fastighetsägaren Klövern in en ansökan om en ny detaljplan till Norrköpings kommun, något som SVT Öst var först att rapportera om.

– Vi har ju sedan branden haft en bra dialog med kommunen, så vi hoppas givetvis att det här ligger i linje med vad de vill med det här området. Vi tycker att det följer den översiktsplan som finns, säger Mikael Forkner, regionchef Öst på Klövern.

När det gäller Kopparhammaren så är Klöverns förslag att det brandhärjade envåningshuset ska ersättas med ett flervåningshus, fyra eller fem våningar högt.

– Det finns inte så mycket utrymme att bygga i område. Vi vill ha mycket yta och ett flervåningshus passar ju bra även bland de övriga byggnaderna i närheten, säger Mikael Forkner.

Vad vill ni fylla huset med?

– I likhet med de andra husen där ska det bli kontor, verksamheter och utbildning. Det blir inga bostäder.

Blir det någon ny nattklubb?

– Nej, det finns inte med i planerna. Möjligtvis kan det bli något mindre café om det passar in. I närliggande Kopparhusen ingår ju restaurang, säger Forkner om bygget som Klövern är på väg att färdigställa.

Enligt Forkner finns det planer på att behålla den karaktäristiska muren, som klarade branden relativt bra.

– Det finns flera varianter, man kan ju exempelvis glasa in muren. Vi vill gärna försöka ha kvar den, säger han.

När kan ni börja bygga?

– En detaljplansprocess tar ju aldrig mindre än två år, säger Mikael Forkner.

Reidar Svedahl (L), ordförande i Samhällsplaneringsnämnden, känner till att det kommit in en ansökan om en ny detaljplan.

– Av det jag har sett så känner jag att Klövern har bra tankar för hela området, säger han.

Har kommunen några specifika önskemål gällande byggplanerna?

– Om man fick önska så skulle jag ju gärna se att det finns någon form av kopparföremål på platsen, som en symbol för området ur historisk synpunkt.

Polisen la ner sin utredning kring Kopparhammaren på grund av bristluf på bevis. Men mordbranden utreds fortfarande av Klöverns försäkringsbolag samt krogägarens försäkringsbolag.

– Det är svårt att säga när de utredningarna kan vara klara, säger Mikael Forkner.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa