Ytterhogdal flyger in ännu en engelsman

Ytterhogdal förstärker med ännu en engelsk spelare till avgörande kvalfajten mot Motala AIF på lördag. Sam Alderson flygs in till laget.

29 oktober 2019 11:00

– Sam har haft en lårskada som han varit hemma i England och behandlat, men nu är han tillbaka, säger tränaren Adrian Costello.

Ytterhogdal tränar varje dag måndag-torsdag, reser till Motala fredag och sedan är det match på Idrottsparken klockan 14 på lördag. Laget bor på hotell fredag till lördag nära IP. Ytterhogdal åker med 20 spelare. Truppen består av 14 engelsmän, tre svenskar, två skottar och en holländare.

– Ett svårt beslut att ta ut laget, säger Adrian Costello som bilade ned till Stockholm på söndagen för att se Karlberg mot Maif. Han var imponerad av både supportrar och spelare i Motalaklubben.

– Fantastiskt att se supportrarna åka så långt för att stötta laget, tycker Costello.

Maif som lag?

– Ett hårt jobbande lag som spelade kompakt i mitten och framför straffområdeslinjen. Det är där vi brukar spela oss igenom när vi gör våra mål, så det blir en intressant match på lördag. Jag har svårt att se att vi kan spela likadant som vi brukar göra, säger tränaren.

Ytterhogdal har en helprofessionell trupp, men utan särskilt höga löner. Man ställer sig frågan hur ett samhälle med 530 invånare har råd med det. Svaret från klubben är att fotbollen har en historia som Härjedalens bästa lag och där det finns en tradition. Bland annat kommer kände Tord Grip från orten. I övrigt är det vanligt föreningsarbete med sponsorer, bingo, lotter och ideellt arbete.

– Många små krafter tillsammans, beskriver styrelseledamoten Mattias Mirårs.

Sedan har tränaren Adrian Costello bra kontakter i England och hjälptränaren Tony McNally har kontakter i Skottland. Det finns en akademi i England som klubben jobbar ihop med. Ytterhogdal har jobbat internationellt i några år och har aldrig varit högre än nu.

Förutsättningarna i division 1-kvalet är att det krävs gruppseger gör att gå vidare. Maif avancerar vid kryss eller seger och Ytterhogdal måste vinna. Vinnaren ställs i ett slutkval där dubbelmöte med Gefle eller Sollentuna, troligen, från norrettan väntar.

Matchen på Idrottsparken sänds direkt på mvt.se, corren.se och klackspark.com. En sändning med Andreas Åberg och Jens Bollius som kommentatorer. Det är gratis att se för våra prenumeranter.

– Det känns väldigt kul att bjuda våra prenumeranter på en sådan här match. Avgörande kvalmatcher på sena höstkanten brukar ofta bjuda på något alldeles extra, säger Peter Mildaeus, sportchef i Öst Media. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jens Bollius