Skilda världar på Nya Parken

Ett lag lämnade Nya Parken på lätta steg och lite skön arbetsro i väntan på lyftet mot träningslägret på Mallorca.

7 februari 2015 16:17

Ett annat lag lämna Nya Parken med huvudvärk och frågetecken på resan hem till Kopparvallen.

Det är sån´t 2–0 i ett östgötaderby mellan IFK Norrköping och Åtvidaberg ställer till med en kall eftermiddag i februari med två månader kvar till den allsvenska premiären. Den klara hemmasegern, som faktiskt kunde ha varit ett, två och till och med tre mål större, gav visserligen inga poäng, men klasskillnaden mellan de två var så tydlig så den i alla fall borde oroa nye ÅFF-tränaren Roar Hansen en smula.

Faktiskt.

Gästernas offensiva kvalité och farlighet kan sammanfattas med ett inlägg och en frispark, som i alla fall höjde pulsen lite, lite hos målvakten Marcus Sahlman.

ÅFF:s Henrik "Fimpen" Gustavsson gjorde räddningar för en hel säsong.

Medan ÅFF-arna uppträdde, som tränaren Hansen uttryckte det, som "små vilsna valpar" under stora delar av matchen satte IFK Norrköping ned karaktär, vilja och engagemang från första minuten.

Fem sprakande minuter runt timmen in i matchen kryddade hemmalagets eftermiddag.

Alhaji Kamara sköt först 1–0, där hans skott snuddade vid ÅFF:s Pontus Holmgren och ställde Gustavsson helt i den 56:e minuten.

Joel Enarsson plockade ned Arnor Traustasons nick och placerade vackert in 2–0 i den 61:a minuten.

IFK Norrköping nöjde sig inte med det – inte på långa vägar utan skapade en handfull bra och öppna chanser för mer, men det stannade vid så säkra och trygga 2–0.

Här är några andra tankar från derbysegern.

Unge Filip Dagerstål tog platsen vid sidan av kapten Andreas Johansson – och som han gjorde det. Dagerstål spelade modernt, moget och tog många kloka beslut på vägen. Å andra sidan var ju, som sagt, inte ÅFF så där ruskigt farligt eller offensivt under 90 minuter.

Estländaren Ken Kallaste, som kom till IFK Norrköping tidigare i veckan, kryddade sitt provspel i klubben med skarpt läge mot ÅFF. Just den positionen, som vänsterback, har ju varit särskilt utsatt under en längre tid i IFK Norrköping. Han gjorde det bra. Han visade offensiva kvalitéer och utmanades en och annan gång av ÅFF:s Simon Skrabb, men sattes egentligen inte på några större prov. Han åker hem till Estland under söndagen medan IFK Norrköping får fundera vidare under lägerdagarna i Mallorca.

Andreas Hadenius –  en till med rötterna i Norrköping – har onekligen slipat till sin teknik. Han visade inte bara stor arbetskapacitet och större vilja i sitt defensiva jobb framför Johansson. Han styrde ÅFF-are med kraft och serverade flera långbollar.

Nyförvärvet Joel Enarsson fick chansen från start tillsammans med Alhaji Kamara på topp. Han är nummer fyra bland dagens anfallare, men räkna med att han kommer utmana under året. Han tog stora löpningar och stressade ÅFF-försvaret gång på gång. 2–0-målet var det onekligen klass på också.

Det kommer vara helt andra tider, väder och förutsättningar, när de två möts om allsvenska poäng i maj på Nya Parken.

Vi vet dock en sak.

Ett lag har kommit en bit längre än det andra här nu.

Det såg vi i eftermiddags.

Krönikan

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mats Willner