VM-trean Belgien först till EM

Seger mot San Marino räckte – men Belgien levererade mer än så.

Efter 9–0 i Bryssel blev VM-bronsmedaljören första nation att bli klart för nästa års EM.

Stornationen Nederländerna var samtidigt illa ute – men vände sent hemma mot Nordirland.

10 oktober 2019 22:52

Eftersom EM 2020 är utspritt i tolv städer i tolv olika länder är ingen nation direktkvalificerad till mästerskapet – för första gången sedan 1976.

På torsdagen blev dock Belgien först att kunna hämta ut en EM-biljett, trots att tre omgångar återstår i grupp I. Interstjärnan Romelu Lukaku gjorde två av målen i 9–0-segern mot nollpoängaren San Marino. Nya stjärnskottet Yari Verschaeren – född 2001 – fick också äran att göra sitt första landslagsmål, från straffpunkten.

Även Ryssland kunde ha blivit EM-klart i grupp I. Men då hade det först krävts att trean Cypern och fyran Kazakstan spelat oavgjort. Cypern vann dock med 2–1 på bortaplan, och därmed får Ryssland – som 4–0-besegrade Skottland i Moskva – vänta till söndagens bortamöte med just Cypern för nästa chans att nå mästerskapet. Då Ryssland är åtta poäng före räcker det med kryss.

Depay-tåpaj

I grupp C såg Nederländerna – som missade både EM 2016 och VM 2018 – ut att ligga riktigt pyrt till inför kvalavslutningen. I 75:e minuten tog nämligen gästande Nordirland ledningen.

Men efter en Memphis Tåpaj... förlåt, en tåpaj av Memphis Depay så fick Nederländerna in 1–1 i den 81:a minuten. Sedan kom både Frenkie de Jongs 2–1 och Depays andra till 3–1 på tilläggstid.

I den haltande tabellen, som består av fem lag, gick därmed Nederländerna upp på andra plats – på samma poäng som ledande Tyskland och trean Nordirland. Men Nordirland har en match mer spelad och möter både tvåan Tyskland och Nederländerna i sina två avslutande matcher.

Tajta grupper

I grupp E tog VM-silvermedaljören Kroatien ett stort kliv mot EM genom att 3–0-besegra Ungern på hemmaplan. Storstjärnan Luka Modric visade vägen med sitt 1–0-mål redan i den femte minuten. Det resultatet innebar att Slovakien smet förbi Ungern upp på andra plats efter 1–1 hemma mot besvikelsen Wales, som är tre poäng efter Slovakien och två efter Ungern. Wales har dock tre matcher kvar att spela, till skillnad mot samtliga tre toppkonkurrenter som har två kvar. Härnäst väntar dock möte med Kroatien.

Jämnt? Det är ingenting mot grupp G som i "getingbo", där det är fortsatt knallhårt. Visst, Polen är alltjämt i förarsätet med tre omgångar kvar efter 3–0 borta mot slagpåsen Lettland, där skyttekungen Robert Lewandowski gjorde samtliga tre mål. Men där bakom jagar Österrike, som är ny tvåa efter 3–1 hemma mot Israel, och Nordmakedonien som 2–1-besegrade Slovenien hemma. Just Slovenien låg tvåa inför torsdagens matcher, men föll nu till fjärde plats – det skiljer emellertid bara två poäng upp till just Österrike på andra plats. Inte ens Israel, fem poäng efter Österrike, kan helt och hållet räknas bort trots att man är först på femte plats i gruppen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT