VM-förare värmer upp i Linköping

Hade du tänkt ta en cykeltur vid Stångebrofältet under fredagskvällen blev du nog stoppad. För där var bland annat VM-föraren Pontus Tidemand och körde gasen i botten på cykelbanorna.

7 september 2018 21:51

Det är en speciell bana för förarna då starten i SM-tävlingen Sweden East Rally går på cykelbanorna på Stångebrofältet. Många förare ogillade den sträckan – men inte Tidemand.

– Jag tycker det är kul med dessa "superspecialare" som de kallar det. Banan var väl lite hal efter att det började regna – men inget extremt skulle jag påstå, säger Pontus Tidemand själv om förstasträckan.

Under fredagen lekte VM-föraren till sig 6.9 sekunders marginal efter tre sträckor.

– Det är fantastiskt här. Det är kanonvägar att köra på. Det är kul att både vara i Linköping och Sverige. Jag har åkt helt okej under dagen men det finns alltid mer att hämta. Jag ska njuta av lördagen– det kommer bli en fantastisk dag med bra vägar och bra atmosfär. En bra bil har jag också. Bilen passar bättre för lördagens sträckor så det kommer bli riktigt kul att köra, säger Tidemand.

Vad är det som du har som gör att du är så pass överlägsen här i Sverige?

– Det är en svår fråga. Det handlar om att ha talang och erfarenhet. Här är det mycket fina vägar med grus och på VM är det många dåliga vägar. Jag har en ganska bred kunskap på så sätt.

För Tidemand tillsammans med kartläsaren Jonas Andersson är tävlingen i Linköping ett genrep inför Rally Turkiet som sker direkt efter SM-tävlingen.

– Det gäller att få med sig en bra känsla här ifrån – det är den stora målsättningen med att vara här, säger Tidemand.

Den nu VM ledande Jan Kopecky kommer till start i Turkiet där Tidemand behöver en seger för att gå om tjeckien i VM-totalen. Det blir första tävlingen i år där de båda möts. I fjol vann Tidemand VM-titeln och vill försvara den. Därmed väntar ett av hans viktigaste rallyn för säsongen när det gäller kampen om att ta WRC2-guldet.

– Jag ska såklart försöka vinna. Det är det jag har som målsättning, säger han och fortsätter:

– Jag vill ju åka i WRC och det är huvudmålsättningen just nu. Vi jobbar stenhårt för det. Om vi har lite flyt och det går bra i år kan vi kanske vara där redan till nästa år. Det hoppas vi på.

Du måste väl vinna i Turkiet för att ha ett så bra läge som möjligt?

– Måste och måste, Det är fortfarande tre tävlingar kvar för mig och även för honom. Om det skulle gå dåligt i Turkiet finns det fortfarande möjligheter.

Men en viktig tävling är det i vilket fall?

– Ja det är det – alla VM är viktigt, säger Tidemand och skrattar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rebecca Candevi