Zabel är Hästens långsiktiga val

Vita Hästen och Tony Zabel har funnit varandra. "Har hela tiden känt att här skulle jag vilja vara med och bidra", säger nye tränaren.

17 april 2019 15:21

LÄS MER: Han blir ny huvudtränare

LÄS MER: Zabel börjar i en uppförsbacke

Långsiktighet var ordet som återkom flera gånger när Vita Hästen presenterade klubbens nye tränare. Att Tony Zabel varit aktuell har vi skrivit om tidigare. På onsdagsförmiddagen bekräftades det nytecknade treårskontraktet med den 48-årige stockholmaren.

– Vi är jättenöjda med att ha Tony i vår organisation. Han är en av få som gått hela vägen, från ungdom upp till A-lag. Tony har utvecklat många spelare som idag är i SHL och allsvenskan, och, tror jag, 16 spelare som är i NHL. Gabriel Landeskog (Colorado) är väl den mest namnkunnige, säger Hästens ordförande Rickard Rauge i Guldrummet i Himmelstalundshallen.

– Vita Hästen bygger inför framtiden, i vårt val av tränare har vi hittat en långsiktig lösning. Vi har haft stora krav när vi tittat runt på tränare. Där passar Tonys profil in jättebra, säger han vidare.

De två senaste säsongerna har Tony varit general manager för Tyresö/Hanvikens juniorverksamhet, men tidigare har han varit med på högsta nivå, bland annat i SHL med Djurgården och 2016–17 med Västerås i allsvenskan, där han dock fick lämna sent på våren.

– Jag hade en ganska tuff tid privat då och kände att jag ska dra mig undan för att reflektera över mitt eget liv. Om man ska vara med i en värld där man ska prestera måste man må bra. Jag jobbade en hel del med mig själv och är mer redo än någonsin. Är det nån gång man ska anlita Tony Zabel är det nu, jag är full av revansch och jag har lärt mig ganska mycket på vägen. Jättehärligt att få den här chansen, säger Tony framme vid podiet.

Ordförande Rauge har mycket positivt att säga om Tony.

– En erfaren tränare som tidigare arbetat i en klubb med hög prestationskultur, han vet vad som krävs för att vinna och har gjort det med Djurgården, tagit upp dem från allsvenskan till SHL. Han har engagemang, struktur och noggrannhet, inget lämnas åt slumpen. Vi får en kravställare som kommer från en prestationskultur som vi ska införliva i Vita Hästen, säger Rauge innan han hänger klubbhalsduken på nye ledaren.

Tony Zabel har redan jobbat en del åt Hästen senaste tiden, bland annat med att strukturera upp juniorverksamheten och även haft kontakt med agenter.

– Jag känner stort förtroende att få stå här som huvudtränare för Hästen, det ska bli otroligt roligt. Sen jag kom hit i november och fått träffa nya styrelsen och människorna runt klubben har jag verkligen känt att här skulle jag vilja vara med och bidra tillsammans med allihop. Vi har ett gediget arbete att göra, men jag är beredd att kavla upp ärmarna för klubben tillsammans med det ledarteam som ska vara, och göra allt vi kan för att det ska bli ännu bättre. Att få vara med och göra den resan...det har växt inom mig när jag fått vara här, säger Tony.

Han har följt Hästen i den dramatiska kvalserien och bildat sig en uppfattning om vad som varit bra och vad som behöver ändras.

– Klart jag skapat en bild av det jag har sett, men jag vill inte stå här och prata om det utan det som har varit får vara och vi blickar framåt istället.

Du fick rejäl kritik av senaste tränaren här, Sune Bergman, i NT, vad säger du om den?

– Det som har varit lämnar vi där och så fokuserar vi på framtiden, det är där vi kan påverka.

Tony Zabel kommer nu påbörja lagbygget. En till säsong i bottenstriden ska undvikas.

– Vi vill lyfta, det finns inget annat. Vi ska vinna allsvenskan först och främst, ännu längre fram pratar vi ju SHL, men vi har inte sagt nåt datum eller år på nåt. För att lyckas behöver vi den här långsiktiga inriktningen i organisationen så vi orkar driva det här framåt, dag in och dag ut år för år, konstaterar Rauge.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Rosander