Wiis: Fortsätt sära på klubbikonerna

28 november 2018 22:34

Södertälje borta var en match som så väl symboliserar den här hösten som snart övergår till vinter och som har varit horribel för lagets del. Jag tyckte faktiskt synd om hästarna.

När Henrik Nyberg satte dit sin egen retur och gjorde 3–1 när mer än halva tredje perioden hade spelats var en efterlängtad seger nära.

Då blev målet bortdömt och strax därefter fick Södertälje ett powerplay som låg i luften och som givetvis innebar 2–2.

En klubba i skrevet för Hästen, och frågan efter det var inte om SSK skulle vinna. Frågan var om kringlorna skulle få med sig tre eller två poäng. Det var min bestämda känsla.

Vita Hästen gjorde ingen klinisk insats i Scaniarinken, men de gjorde mycket rätt. Leif Strömberg ruskade om lite i formationerna där särandet på klubbikonerna och stjärnorna Marcus Eriksson och Jesper Samuelsson stack ut mest.

Rätt agerat?

Absolut inte fel. Det gäller att vrida på alla tillgängliga spakar.

Superduon tillhör hela seriens skickligaste spelare offensivt, och är bäst i Vita Hästen. Men de har inte lyst på sistone. Framför allt Marcus Eriksson som alltid är läcker i powerplay, men har sett medioker ut i spel fem mot fem med hans mått mätt.

Att sära på "Macke" och "Sama" kan tända dem, och lyfta andra spelare. I powerplay ska de dock alltid spela ihop. Alla förstår nog varför.

Ett moment i spelet som fortsätter gäcka Vita Hästen är det defensiva arbetet framför egen kasse.

Vid 1–0 borde någon Hästen-spelare kunnat skyffla undan pucken.

Vid 2–2 är inte unge Anton Danielsson tillräckligt rejäl framför kassen och tillåter SSK att skymma Viktor Kokman i buren. Och kanske ska någon av Marcus Eriksson eller Daniel Josefsson hinna täcka skottet när det avlossas från blålinjen?

Nämnda Daniel Josefsson var tillbaka och gjorde det helt okej. Han må se ut lite som Jesus, men är ingen frälsare. Det råder emellertid inga tvivel om att han kommer att ha en fast plats på tre backpar.

Anton Danielsson lär få betydligt mindre istid när Wilhelm Westlund är skadefri och jag förutsätter att Jens Hellgren – nötte bänk hela Södertälje-matchen – inte blir långvarig vid sidan om.

Vita Hästen lägger sig inte ner och dör i alla fall. Under SSK-matchen offentliggjordes det att rutinerade Mattias Beck ansluter. Forwarden var senast i Västerås där han petades efter svaga insatser. Beck har dock firat stora triumfer tidigare i allsvenskan och lär vara grymt revanschsugen.

En 37-årig Josefsson och en 35-årig Beck. Håll med om att en 40-årig Per Ledin – även om det känns osannolikt – skulle skapa en spännande gubbmaffia under resten av säsongen.

Rutin skadar definitivt inte Vita Hästen i det här läget.

Och att fortsätta hålla isär Eriksson och Samuelsson tror jag starkt på.

Men det kommer också att krävas att man offrar en tand och tar en lårkaka för att ta vinsterna som måste in.

Annars blir det en mörk vinter.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kenny Wiis