Vita Hästens slutspurt räckte inte

Målvaktsskada och ny hemmaförlust. "Det går lite upp och ner fortfarande", sa Marcus Eriksson efter 4–5 hemma mot Västervik.

Det här var Vita Hästens näst sista träningsmatch inför seriestarten borta mot AIK på onsdag. Det var också läge att ta revansch på Västervik för den tidigare höstförlusten borta – samtidigt som Västervik jagade egen upprättelse efter 6–9 mot Almtuna senast.

Det gick sisådär för Hästen, även om laget spelade upp sig under matchen. 0–4 i första hemmamatchen mot Almtuna följdes av 4–5 i E22-derbyt.

– Jag tycker det är skapligt ibland, mindre bra ibland, sammanfattade Marcus Eriksson när han kom ut från omklädningsrummet.

 

Hästen valde att satsa på en ny "superkedja" när man satte ihop Patrick Blomberg, István Bartalis och Marcus Eriksson i förstaformationen.

Det blev dock ingen omedelbar succé för hemmalaget. Vita Hästen hade svårt att få anfallstryck i första perioden medan Västervik var desto mer kliniska och effektiva. Gästerna utnyttjade båda sina powerplay med två rejäla stänkare.

0–1 genom Emil Alba på Oscar Masiello och 0–2 av Victor Öhman på Viktor Kokman. Jo, ni läste rätt. Hästen tvingades till ett tidigt målvaktsbyte när Masiello fick en hård puck upp mot huvudet eller bröstet.

Det blev inte roligare i andra perioden. Victor Wänghult snirklade in 0–3 bakom Kokman och Hästen tog en timeout efter halva matchen. Det blev ett visst lyft och lite drag framåt men inget vidare målfokus.

 

En minut in i tredje perioden kom höstens första mål i hemmahallen när backen Jens Hellgren smällde in pucken. 

Vita Hästen hittade en bättre nivå men Västervik fick ändå nästa mål genom Emil Alba, efter videobedömning.

Det blev lite slutnerv när István Bartalis fladderpuck hittade nätet via en motståndarklubba och VIK-målvakten Adam Vay.

Lagkaptenen Jesper Samuelsson följde upp med att panga in 3–4 i powerplay med 5.30 kvar på klockan.

Men – det blev en kortvarig lycka i Himmelstalundshallen eftersom VIK:s Jacob Randolph replikerade 14 sekunder senare.

Vita Hästen jagade frenetiskt i slutminuterna och fick också in en reducering genom Marcus Eriksson. Men då återstod bara 1,1 sekund och matchen var självklart förlorad.

 

"Macke" fick tugga i sig höstens andra förlust mot Västervik.

– Våra första powerplay var inte bra idag. Inte boxplay heller eftersom vi släppte in tre mål. Det är lite där det avgörs. Fem mot fem var det ganska jämnt. Vi skapade en del men lyckades inte få dit den, sa han.

Hur gick det med den nya kedjan för din del?

– Det funkade väl skapligt. Vi har tränat ihop den här veckan och det är klart att det tar lite tid att hitta varandra. Vi skapade en del och det är väl bara att bygga vidare på om vi ska spela ihop igen.

 

Tränaren Tony Zabel var inte nöjd med resultatet men hittade en hel del positivt i spelet. 

– Vi ser många saker som vi vill se i dag. Hur vi hanterar spelet långt i bakplanen där vi kommer ut med pucken jättefint många gånger. Vi kommer till samlade anfall med många gubbar genom mittzonen in i anfallszonen. Jag är även nöjd med sättet som vi hanterar mittzonen försvarsmässigt. Sen hänger vi kvar lite för mycket vid sargerna när vi har passat en puck och står och tittar vad som händer. Där har vi en bit att jobba på, sa Zabel.

Liksom spelet i boxplay som blev kostsamt den här kvällen.

– Vi fick ändå fart på grejerna i sista perioden, visade lite mer känsla och började tävla lite mer. Det var bra att vi fick göra fyra mål då och vinna den perioden.

Hur gick det med Oscars skada?

– Jag vet inte just nu. Han blödde i ansiktet men det var väl att gallret slog emot.

Matchfakta

VITA HÄSTEN–VÄSTERVIK 4–5 (0–2, 0–1, 4–2)

Första perioden: 0–1 (5.04) Emil Alba, (fem mot fyra), 0–2 (15.20) Victor Öhman (fem mot fyra).

Andra perioden: 0–3 (31.05) Victor Wänghult.

Tredje perioden: 1–3 (41.00) Jens Hellgren, 1–4 (47.20) Emil Alba, 2–4 (50.56) István Bartalis, 3–4 (54.30) Jesper Samuelsson (fem mot fyra), 3–5 (54.44) Jacob Randolph, 4–5 (19.59) Marcus Eriksson.

Skott: 33–19 (8–5, 12–5, 13–9). Utvisningar, Vita Hästen: 4x3, Västervik: 5x2. Publik: 489.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johny Daagh

Ämnen du kan följa