LÄS MER:"Han var bäst på Hovet"

Det har varit betydligt roligare att tillhöra Vita Hästen under det nya året än det bitvis var i höstas. Bäst i formtabellen de senaste fem matcherna och inte en enda gång hade laget blivit nollat under 2019.

Det har man nu.

Artikelbild

| Jesper Samuelsson gjorde målet men var inte nöjd med hur laget släppte till defensivt när AIK fick göra sina på Hovet.

Mot topplaget AIK på Hovet förvisso, men lagkaptenen Jesper Samuelsson var inte nöjd.

– Det var inte bra, speciellt sättet de fick göra sina mål på. Det var helt enkelt alldeles för enkelt, sa han i det lilla utrymmet utanför lagets omklädningsrum.

Vita Hästen stod upp bra i spelet på Hovet. Samuelsson kvitterade hemmalagets tidiga ledning och Hästen hade bud på fler mål. Men det var AIK som gjorde dem.

2–1 och 3–1 i första perioden.

Artikelbild

| Det fanns både positivt och negativt att ta med sig tyckte Leif Strömberg.

– Vi hade inte koll på ingångarna framför målet. Det gjorde ett på en styrning, något skott utifrån ... deras fjärde mål var också efter att vi blev slagna in på målet när de fick gå på insidan och ta en retur. Det ger en bitter eftersmak med tanke på hur det sett ut de sista matcherna, sa Samuelsson.

I andra perioden hade Vita Hästen ett kanonläge att komma ifatt när man fick flera utvisningar på raken med sig och hade både fem mot fyra och fem mot tre flera gånger om.

Men ingen utdelning.

– Vi måste göra mål i fem mot tre. 3–2 där och det hade blivt nerv i matchen igen. Där gick tåget. Vi hade ett par bra avslut där, ett som "Degen" (Arvid Degerstedt) trodde var inne. Annars var det ett par dåliga passningar i rad och då blev det inget tempo i det, fortsatte "Sama".

Chansen han syftade på var när August Gunnarssons skott från snäv vinkel stannade under Erik Källgren i AIK:s mål. Över mållinjen eller inte? Domaren Filip Sandstedt tog hjälp av videomåldomaren innan han dömde det som inte mål.

Istället kunde AIK rycka ifrån och sista perioden blev ganska odramatisk när hemmalaget kunde kontrollera matchen ganska smidigt.

Vita Hästen förmådde inte krypa närmare när man satt sig i det underläge man gjort. Men spelmässigt fanns det ändå positiva sidor att ta med sig.

– Jag tycker vi var med där ute. 5–1 speglade inte matchbilden, samtidigt kan vi inte blunda för det. Vi spelade på Hovet och vi gjorde ändå 1–1, sedan spelade vi lite väl optimistiskt. Det är klart att vi ska våga hålla i pucken och hitta kreativa lösningar men vi måste vara lite smartare också, de fick hitta omställningar på oss, tyckte Jesper Samuelsson.

Även tränaren Leif Strömberg såg mycket positiva sidor hos laget, trots de stora siffrorna till slut.

– AIK är ett bra lag, de var bättre defensivt än oss i starten hur konstigt det än kan låta. De ställde om snabbare. Sedan tycker jag vi hade tillräckligt med chanser för att komma in i det i första perioden och i andra har vi våra powerplay. Men de var bättre i sina hemgångar än vi var, sa Strömberg och fortsatte:

– Vi krigade. Vi hade chanser att göra fler mål, men det finns många "goa" saker att ta med sig till nästa match.

Tack vare att både Pantern och Almtuna förlorade är avståndet upp till säker mark fortsatt nio poäng.