PODD: "Vi får bevisa motsatsen"

Vita Hästen går in i säsongen med ett ganska orutinerat målvaktspar. "Jag känner mig trygg med mitt spel", säger nye Marcus Hellgren Smed.

21 september 2018 11:00

En lång försäsong är till ända. Med start på fredagskvällen hemma mot Pantern drar allvaret igång för Vita Hästens del.

Då startar hockeyallsvenskan.

Då är det upp till bevis för Leif Strömbergs nya lagbygge.

En position har varit omskriven redan före säsongen. Målvaktsposten där klubben satsat på två målvakter som inte har tonvis med rutin när det handlar om allsvenskt spel.

I det 23:e avsnittet av podden Vita Stjärnan gästas vi av en av dem, Marcus Hellgren Smed. 24-åringen som är ny för säsongen och närmast hämtats från Borlänge.

Om det är han eller Viktor Kokman som kommer stå premiären vill han inte avslöja, men han känner sig redo för steget upp ett snäpp i karriären.

– Det har känts bra de matcherna jag spelat. Sedan får man utvärdera sin egen insats. Men jag hoppas det fortsätter så, säger han om försäsongen.

Hellgren Smed, som kommer från Leksand, har inte spelat någon match på den här nivån hittills. Viktor Kokman har några fler matcher även om det inte är jättemånga.

– Hur det känns? Det känns spännande framför allt. Det ska bli roligt att hoppa upp ett pinnhål och se vad för hockey det är här. Jag känner mig redo för det och det har jag gjort ett tag nu, säger Hellgren Smed i podden.

Vad är skillnaden mot tidigare nivå du spelat?

– Vi får se lite nu. Men den största skillnaden är att man blir ganska hårt straffad om man gör bort sig lite. Sedan är den nivån vi var på i Borlänge att vi var ett topplag och de bästa lagen i hockeyettan håller hög klass.

Viktor Kokman gör sin andra säsong i Vita Hästen nu, även han kom från Borlänge senast. Marcus Hellgren Smed får chansen att beskriva skillnaderna mellan de båda i spelstil.

– Jag är lite mer aggressiv av mig, mer agerande som målvakt. Jag är lite längre än honom, annars är vi ganska lika i storlek. Han är lite mer blockerande, står rätt. Det vill jag också göra såklart, det är en fördel. Men jag är lite mer agerande. Jag tycker jag har mycket fart på skridskorna och försöker använda min fart ganska mycket.

Att minst någon av dem måste kliva i vinter är han medveten om, men det innebär ingen större press för dalmasen.

– Jag känner personligen att man inte går in i säsongen och hoppas att man ska klara sig nätt och jämnt bara. Det är ingen skillnad där. Jag känner ingen större press att jag måste för att bli bra för laget. Den teorin har man redan om sig själv ändå, att man ska klara sig bra och hjälpa laget.

Men har du noterat att det har varit lite fokus på att ni är ett orutinerat målvaktspar?

– Jag har sett lite om det, men jag är inte så förvånad heller. Om jag skulle kolla på papperet hur många matcher vi spelat var så ser det ju orutinerat ut och det är det ju också. Sedan om det säger att vi inte är bra nog, det får vi ju se. Jag känner mig trygg med mitt spel och jag tycker Viktor ser bra ut också. Vi får se under säsongen, men jag kan förstå att folk tycker det är orutinerat. Vi får bevisa motsatsen.

Under den dryga halvtimmen blir det också snack med Marcus Hellgren Smed om målvaktsträningen med Fredrik "Grizzly" Eriksson, den egna karriären, kompisen som är NHL-stjärna, åren i Leksand, förväntningarna i Vita Hästen samt även den stora sorgen efter hans storebror som gick bort för några år sedan.

Programmet inleds även med en kort genomgång av IFK Norrköping och läget i den allsvenska toppstriden efter segern mot AIK.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Gustafson