Matchhjälten som inte skulle ha varit med

Straffar igen för femte matchen i rad. Vita Hästen tog extrapoängen, 3–2 mot AIK.

Det satt hårt åt men efter straffläggning kunde Vita Hästens spelare jubla på hemmaisen.

Ishockey2019-11-03 19:00

Efter att ha varit sjuk skulle han egentligen ha varit extraspelare den här gången, men när Oliver Nordberg skadade sig på uppvärmningen fick Linus Andersson ändå ta plats i en av kedjorna.

Kanske tur det för Vita Hästen då 20-åringens heta målhöst fortsatte mot AIK. Först kvitterade han till 1–1 i mittenperioden efter att ha hittat luckan vid Johannes Jönssons ena stolpe.

Senare skulle han bli hemmahjälte när han var den ende som lyckades göra mål i avgörandet på straffar.

– Det blev mer speltid än jag hade förväntat mig, men det var bara skönt att komma in i det direkt. Det kändes bra, skönt att se puckarna gå in, sa Linus.

Det var Hästens femte match i rad som gick till straffar. Man förlorade de tre första men har nu tagit extrapoängen i de senaste två. Straffar handlar till en del om pyskologi, enligt Linus.

– Man ska försöka överlista målvakten genom att se om han står långt ut eller nära inpå. Vi har tränat på straffar. Jag skulle inte säga att det är ett lotteri, sa Linus.

– Skönt att äntligen ta två raka, även fast det är på straffar är det värdefullt att vinna, så är det, sa Linus.

Jumbon AIK tog ledningen efter 4.27. Lite turligt då pucken gick via Anton Danielssons klubba och i en båge över Viktor Kokman i hemmakassen. Bortaledningen var rättvis så långt.

Hemmaspelarna kom ut betydligt bättre i andra, aggressivare och mer resoluta. Chanser skapades men, som i så många andra hemmamatcher i höst, hade laget svårt att få in pucken. Linus Andersson lyckades dock till sist.

Hästen fortsatte att skapa tryck och chanser, men ledningsmålet kom istället för gästerna. Cody Bradley stod plötsligt helt fri framför Kokman medan tre hemmaspelare var på väg ur zonen. Friläget innebar 1–2 efter 14.45.

I tredje tog det bara dryga minuten innan Hästen hade kvitterat. AIK blev just fulltaligt när István Bartalis petade in 2–2 bakom Johannes Jönsson.

Båda lagen hade sen bra chanser till ett ledningsmål. Båda målvakterna var dock stabila mellan sina stolpar.

Trots rejält hemmatryck sista fem minuterna blev det återigen förlängning. Här avlöste chanserna varandra, Jens Holmström fick sista möjligheten men sköt över i fritt läge.

Straffar igen alltså. Linus Andersson satte en straff medan Viktor Kokman räddade alla tre AIK-straffar. Två poäng till Hästen och en till AIK således.

Straffavgörande igen

Vita Hästen–AIK 3–2 efter straffar (0–1, 1–1, 1–0, 0–0, 1–0)

Första perioden: 0–1 (4.27) Johan Porsberger, spel fem mot fyra. Andra: 1–1 (9.03) Linus Andersson (Jens Holmström), spel fem mot fyra, 1–2 (14.45) Cody Bradley. Tredje: 2–2 (1.05) István Bartalis (Marcus Eriksson, Jens Holmström). Avgörande straff: Linus Andersson.

Karta: Himmelstalundshallen