LISTA: Så här bör ni agera, Hästen

Vita Hästen står inför en intressant silly season där det kommer att hända saker. Sporten har sin bild klar av hur klubben bör agera med spelartruppen.

19 april 2019 07:00

I torsdags säkrade Vita Hästen kontraktet i hockeyallsvenskan hemma mot Almtuna. I söndags spelade laget säsongens sista match i Boden.

Nu blir det inga hockeymatcher i Norrköping på ett tag.

Men lugn och ro för Vita Hästen?

Glöm det.

Det pågår ett frenetiskt arbete med att forma nästa säsongs spelartrupp.

Hur bör klubben agera? Vilka spelare är viktigast att förlänga med? Finns det några som Hästen lika gärna kan göra sig av med?

Sportens Kenny Wiis och Christer Gustafson ger här sin syn på saken.

Vi har delat in spelarna från den gångna säsongens trupp i tre olika kategorier:

Behåll, på gränsen och skeppa iväg.

Kenny Wiis

BEHÅLL:

Arvid Degerstedt

Det är viktigt med Norrköpingssöner i truppen. Men enbart det räcker inte på lång väg för att få ett kontrakt. För Degerstedts del är det dock inget tvivel. Potentialen är hög. "Degen" kan blomma ut poängmässigt nästa säsong.

Rikard Olsén

En trygg punkt att ha i egen zon. Behåller lugnet i pressade lägen. Kladdar aldrig. Har i mångt och mycket gjort en bra säsong från start till mål. Magkänslan säger att BIK Karlskoga är suget på Olsén.

Linus Andersson

William Wiå och Jesper Emanuelsson var unga pjäser som inte färgade Vita Hästen alls. Om Linus Andersson går det inte att säga detsamma. Forwarden från Arvidsjaur är välskolad med en stor offensiv uppsida.

Amil Krupic

Krupic var desperat för att äntligen få spela i hockeyallsvenskan och jublade när han fick chansen hos Vita Hästen. Han tog den. Krupic gör det han ska och han gör det bra. Kavlar upp ärmarna och spelar alltid efter sin förmåga.

Jens Hellgren

Hellgren stod inte att känna igen under stora delar av säsongen. Det såg lite ängsligt ut. Han fick ett lyft under Sune Bergmans ledning och visade vilken kapacitet han har. Har stor rutin, men är långt ifrån mätt.

Christopher Fish

Att Fish har 20 mål i sig under en säsong har man tänkt i några år. Att nå dit förefaller svårt. Fish är nog inte den där spetsspelaren att luta sig mot i allsvenskan, däremot är det en lojal arbetsmyra som uträttar mycket nyttigt där ute.

Viktor Kokman

Vilken faktor han var när det behövdes som mest, Klockaretorpetsonen. För mig är det gjutet att Rauge sätter sig ner med Kokman och lägger fram ett kontrakt på bordet.

PÅ GRÄNSEN:

August Gunnarsson

En skadefri Gunnarsson har något extra och skulle vara en pusselbit av hög betydelse för alla allsvenska lag. Tyvärr för Gunnarssons del, så har han skadefri alldeles för sällan. Det blev blott 22 av 62 möjliga matcher den här säsongen. Ej hållbart. Att förlänga är riskabelt.

Erik Borg

Borg fick ett lyft under den senare delen av säsongen. Det var uppenbart att han hade problem med det tuffare försvarsspelet i allsvenskan jämfört med ettan. Det går dock inte att bortse från Borgs finurlighet. En spelare som behöver mycket förtroende för att lyckas. Ryktas om en övergång till Västerås.

Emil Eriksson

Oklanderlig person, ödmjuk både som spelare och människa. Emil Eriksson gör alltid grovjobbet utan att gnälla. Hästen får nytta av Kumlasonens tjänster om de förlänger, men "Himpan" går inte under om han byter klubbadress.

Victor Lindman

Lindman har inte fått utväxlingen många trodde efter de fina åren i Västervik. Kommer genombrottet eller har tåget gått? Ingen enkel fråga att besvara.

SKEPPA IVÄG:

Mattias Beck

Nej, att Mattias Beck blev petad i Västerås var bevisligen ingen slump. Den här säsongen har han varit en skugga av sitt forna jag som poänggarant i allsvenskan. 36-åringen spelar på karriärens sista vers.

Daniel Josefsson

"Josef" kom in i Vita Hästen och har överlag gjort det väldigt bra. Det är emellertid dags för Hästen att bygga sin backsida kring andra pjäser. Här kan det nog bli så att skridskorna läggs på hyllan.

Axel Levander

Hade ingen roll där han skulle skina och göra läckra aktioner. Det var blåstället på som gällde. Levander gjorde det helt okej, men det finns spelare som kan göra det dagsverket minst lika bra.

Gustav Ahnelöv

Var steget från engelska ligan till hockeyallsvenskan för stort? I Ahnelövs fall var det nog så. Motsvarade inte förväntningarna.

Anton Danielsson

Den reslige försvararen kändes inte helt redo för allsvenskan. Division 1 hade varit en mer lämplig nivå.

Viktor Johansson

Leif Strömberg såg Johansson som en "framtidsinvestering". Viktor ska inte dömas ut, men det här är inte bra nog för tillfället.

Mattias Kalin

Lite överraskande kanske, men tror att både Kalin och Vita Hästen mår bra av att gå skilda vägar. Kalin har bra ledaregenskaper, men spelaregenskaperna är inte omöjliga att ersätta. Har varit tämligen skadedrabbad de två senaste säsongerna.

Henrik Nyberg

Sanningen är att Nyberg inte saknades alls under sin skadeperiod. Han har i både Södertälje och Vita Hästen inte lyckats etablera sig på elitnivå. Det kanske är ett snäpp för svårt.

Marcus Hellgren Smed

Jag trodde starkt på Hellgren Smed inför säsongen. Det är bara att konstatera att jag hade fel. Hästen skulle må gott av en ny målvakt (Oscar Masiello är på väg in sägs det) och då är det Hellgren Smed som bör ryka.

HAR KONTRAKT:

Marcus Eriksson

Jesper Samuelsson

Kevin Elgestål

Simon Krekula

Kommentar: Eriksson och Samuelsson är alltid en stark grogrund att bygga vidare från. De håller en hög klass, men kommer inte att bli bättre. För Vita Hästens del vore det önskvärt om duon fick mer avlastning när det kommer till den större poängproduktionen. Krekula är en kanonförläning. Det han visade upp innan skadan gör att det borde dreglas lite i mungiporna bland Hästen-fansen. Elgestål gör mycket rätt, men lite för mellanmjölkig. Nu eller aldrig för honom den kommande säsongen.

KLARA ATT LÄMNA:

Henrik Rommel

Wilhelm Westlund

Kommentar: Väntat att Rommel stack. Inte alls oväntat att det blev just AIK. Rommel har – med sin patenterade bössa – varit en jätte i powerplay. Det är klart att han lämnar ett stort hål efter sig där som Hästen måste fylla igen. Låt oss dock inte glömma att Rommel har sina brister i det övriga spelet.

Christer Gustafson

BEHÅLL:

Viktor Kokman

Målvakten har klivit fram på slutet av säsongen och visat att han kan hantera den hockeyallsvenska nivån. Första riktigt ordinarie säsongen nu, från Norrköping och i mina ögon en helt given man att behålla.

Jens Hellgren

Backen har haft en ojämn säsong, såg inte bekväm ut under första halvan av säsongen men har vuxit mer och mer. Besitter massor av rutin och pondus på den här nivån och med rätt förutsättningar tror jag att han kan bli en ledande spelare i defensiven.

Rikard Olsén

Kanske inte den "flashigaste" spelaren i truppen, men gör alltid ett gediget jobb. Syns inte mest men är sällan dålig. Har vuxit in i den allsvenska kostymen på ett bra sätt och är en given pjäs att behålla.

Amil Krupic

Backen kom in från hockeyettan och det behövdes lite tid att hitta rätt. Men sedan har Krupic vuxit mer och mer, en spelare som aldrig lämnar isen utan att ha gjort ett stenhårt jobb. Finns ytterligare utvecklingspotential här.

Linus Andersson

Forwarden har ett mäktigt skott. När det sitter på mål är det farligt nästan varje gång. Har egenskaper som Vita Hästen inte har så mycket av i truppen, killerinstinkten framför målet. Gjorde första seniorsäsongen nu och kan växa ännu mer med förtroende. Vill han vara kvar ska klubben hugga direkt.

Erik Borg

Har ryktats till andra klubbar i hockeyallsvenskan, även om det verkar som falska rykten. Åtminstone det som handlade om Västerås. Bra det för klubben för det här är en spelare jag tycker Vita Hästen ska försöka behålla. Dels är det bra med kontinuitet och dessutom tycker jag att han växte mer och mer under säsongen. Hårt slit och en av de bättre i kvalet.

Arvid Degerstedt

En Norrköpingskille med stor potential att ta ytterligare kliv. Kanske sjönk lite under andra halvan av säsongen som gick men det är fortfarande en spelare som har massor av utveckling framför sig. En egen produkt klubben ska vara rädd om.

Emil Eriksson

Inte den som gör de spektakulära sakerna kanske men en grovjobbare och slitvarg som tar sin roll och sliter på i det tysta. De spelarna behövs också. En enkel och bra lösning om han vill stanna.

Christopher Fish

Nyttig säsongen som gick, men när lossnar det fullt ut för Fish? Han har potential att kunna leda ett lag med offensiv kvalité och mål. Jag tror det här är en spelare klubben ska jobba hårt för att behålla, med rätt roll kan han ta ett kliv till och bli en ledande hockeyallsvensk spelare. Nyttig rutin också.

Mattias Kalin

Skadorna har förstört den här säsongen, men kommer stockholmaren tillbaka från det tuffa fotledsbrottet är han en kulturbärare och en grovjobbare som alltid gör sitt jobb. En nyttig spelare som jag tror är ganska underskattad. Given att behålla om han blir fri från skadorna.

PÅ GRÄNSEN:

Marcus Hellgren Smed

Inte för att målvakten varit dålig i år. Absolut inte. Han och Viktor Kokman har gjort ett helt okej jobb tillsammans. Jag är lite velig här, lutar ena sekunden åt att man ska satsa vidare på de två man haft i år och att det kan bli riktigt bra – eller om man ska försöka hitta en rutinerad kraft. Om klubben vill byta ut någon är det Hellgren Smed som ligger sämst till, men jag börjar nog mer och mer känna att klubben ska satsa vidare på samma målvaktspar. Tror jag ...

Daniel Josefsson

Man kanske trodde att karriären på den här nivån var över. Josefsson lämnade inför säsongen och hade svårt att hitta en ny arbetsgivare. När Hästen tog honom tillbaka visade han dock att det finns en bra defensiv kraft med mängder av rutin här. Var faktiskt en av de bättre backarna under andra halvan av säsongen. Kanske blir en kostnadsfråga men till rätt pris kan han vara värd att ge en säsong till – men det hänger på helheten.

Victor Lindman

Har inte tagit de där kliven än som han skulle kunna göra. I rätt miljö och med rätt förutsättningar kan han bli en bra och stark offensiv back. Är från Norrköping, vilket är ett plus men för mig är det ett gränsfall här. Han kanske skulle må bra av ett miljöombyte själv också?

August Gunnarsson

Snackade vi bara om nivån han har i sig vore det en given förlängning. Tyvärr har Gunnarsson haft mycket skadeproblem och den gångna säsongen har i stort sett helt spolierats av den varan. Hur mår kroppen? Det känns vanskligt att satsa på en spelare som riskerar att missa så stora delar av säsongen som forwarden gjort i vinter. Jag är tveksam.

SKEPPA IVÄG:

Gustav Ahnelöv

Sågs som en potentiellt ledande back när han skrev på för klubben i somras. Men det blev ingen succé i Himmelstalundshallen för spelaren som kom från den engelska ishockeyn. Har inte riktigt kommit till och spelade inte heller mycket i avgörandet i kvalet. Bäst för alla parter att man går vidare på varsitt håll.

Anton Danielsson

Fick inte heller något riktigt lyft i Vita Hästen. Ung och utvecklingsbar fortfarande men hade stundtals svårt att ta en plats i laget den gångna säsongen och jag tror det bästa för Danielsson är att söka sig vidare.

Mattias Beck

Den rutinerade forwarden kom in under säsongen för att bidra med spets. Att han har näsa för att göra poäng vet vi, men det var ett tag sedan Beck var riktigt het i hockeyallsvenskan. Någon stor succé blev det inte heller i Hästen. Blixtrade till men för anonym för den rollen han haft. Lägger skridskorna på hyllan?

Viktor Johansson

Plockades in precis när transferfönstret slog igen. Med meriter från hockeyn i Nordamerika breddade Johansson truppen inför avgörandet. LHC-produkten hade dock svårt att ta en ordinarie plats och fick inte mycket speltid till slut. Blir knappast kvar.

Axel Levander

Visade mycket hjärta när han fick spela, men hade oftast svårt i konkurrensen och blev en ganska anonym spelare i laget säsongen som gick. Känns inte som att framtiden kommer att finnas i Norrköping.

Henrik Nyberg

Såg riktigt het ut när han kom från Södertälje under förra säsongen. I år har han dock haft lite tuffare att övertyga. En start som var mycket upp och ner fortsatte med en skada som förstörde andra halvan av säsongen. Känns som att han behöver börja om i en ny miljö, Hästen lär gå för andra namn för de offensiva platserna.

HAR KONTRAKT:

Marcus Eriksson

Jesper Samuelsson

Kevin Elgestål

Simon Krekula

Rikard Olsén

Kommentar: Trotjänarna kör vidare. Marcus Eriksson och Jesper Samuelsson betyder massor för klubben och kommer fortsätta göra det även om den gångna säsongen kanske inte varit som duon hoppats. I Kevin Elgestål finns massor av potential, men får han ut det i Vita Hästen? Han har hittills haft svårt att övertyga över tid men om han får det att lossna har klubben en spelare som skulle kunna vara ledande i produktionen. Risken finns att han behöver ett miljöombyte för att hitta det dock. Simon Krekula är en perfekt spelare att behålla, utan skadebekymren i år är det inte troligt att klubben hade kunnat behålla den vasse forwarden som länge var en av få positiva överraskningar i truppen.

KLARA ATT LÄMNA:

Henrik Rommel

Wilhelm Westlund

Kommentar: Skyttekungen kommer såklart att saknas i Vita Hästen. Gjorde en bra säsong där han bidrog med mål och poäng. Speciellt viktig i powerplay. Ingen lätt spelare att ersätta såklart men jag tror ändå inte att Vita Hästen står och faller med Rommel när man ska bygga nytt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kenny Wiis Christer Gustafson