Klüft: "Fansen hör fortfarande av sig"

En före detta Vita Hästen-tränare kan bli motståndare i kvalserien. "Det handlar om vem som har skapat sig bäst förutsättningar genom att vara inne i ett vinnande flow", säger Patrik Klüft.

12 mars 2019 18:00

41-åringen fick lämna Hästen mitt under kvalserien uppåt 2013. Efter tränaruppdrag i Piteå (division 1), Djurgården (J20), U18-landslaget (assisterande) och AIK (assisterande) är han nu inne på sin andra säsong i Östersunds IK.

Dock inte som tränare. "Sportsligt utvecklingsansvarig" står det på arbetsbeskrivningen. Det handlar bland annat om att utbilda ledare och spelare, både inom ungdoms- och seniorverksamheten, och att sitta med i sportgruppen för framtida rekryteringar

– Det har blivit osannolikt brett. Jag jobbar ju bara deltid också, påpekar Patrik Klüft.

Och den andra delen?

– Annars driver ju jag och min fru bolag sedan 18 år. Vi har flyttat till Järvsö med våra barn. Jag jobbar därifrån men är i Östersund tre dagar varannan vecka.

Du hinner med mycket inom hockeyn på halvtid?

– Ja, men jag har inte tid med den andra halvan, haha.

Östersunds IK har satsat på att gå upp i allsvenskan i ett par års tid. Under namnet Elit 1604 vill man gärna ta det steget nu. Först väntar dock Norrlandsderbyt mot Hudiksvall i playoff 3 för att ta sig till kvalserien, där Vita Hästen och Almtuna väntar.

– Det är ingen hemlighet att vi vill upp, och helst nu. Vi ligger centralt i Sverige och det finns ingen annan allsvensk klubb i närheten. Jag tror vi är den största klubben i hela division 1, kanske allsvenskan också, med 600 aktiva och 145 ledare, beskriver Klüft.

Laget har hittat en vinnande formel efter jul men måste alltså passera Hudiksvall först.

– Vi kan inte konkurrera med dem vad gäller budget. Det är skilda världar och det skiljer flera miljoner. Vi behöver bli bättre på spelare- och ledarutveckling, och det är sånt som jag har blivit intresserad av. Vi måste maximera allting och det är väl det som är tjusningen med allt.

Av tio lag i nuläget ska två spela i allsvenskan nästa säsong. Kallinge/Ronneby, där Klüft slog igenom innan han värvades till Hästen, har också chansen.

– Det handlar om vem som har skapat sig bäst förutsättningar genom att vara inne i ett vinnande flow, säger Patrik Klüft.

Ur den aspekten borde Vita Hästen ha sämst förutsättningar. Supersist i allsvenskan och sex avslutande förluster är inget man bygger självförtroende på direkt.

Patrik Klüft har inte hängt med i de senaste dagarnas tränarbyte i Norrköping och han hajar till rejält när han hör att Leif Strömberg har ersatts av Sune Bergman.

– Jaha!? Oh herregud, det var nyheter. Jag känner ju Sune. Jag tog ju faktiskt över hans lägenhet också när jag flyttade till Norrköping, säger han spontant.

Den stora frågan i Norrköping är dock om Bergmans inträde kan lyfta laget till kvalserien.

– Då blir det väl lite nytändning, det brukar det ju bli. Sen hoppas man väl att det blir på lite längre sikt, att det blir skön stämning över hela kvalserien. Sune står väl i så fall för lugn och en annan typ av karaktär än vad "Strumpan" är. Vi får väl hoppas att det ger den effekten man vill. Jag tror att Strumpan är en bra matchcoach när det kommer till skarpa lägen men om man inte får gruppen att driva framåt riktigt så kanske man måste byta.

Patrik Klüft fick nästan en hel säsong i Himmelstalundshallen. Tre matcher in i kvalserien till allsvenskan våren 2013 kom plötsligt beskedet att han skulle ersättas av Pelle Hånberg, dagen efter bortavinsten mot Huddinge.

– Vi låg trea i serien och det var jättekonstigt. Jag har fortfarande inget bra svar på vad som hände. Men jag har gått vidare kan man säga, säger Klüft och skrattar.

– Jag har inte bara bra minnen från Hästen men det har ändå gett mig otroligt mycket erfarenhet. Vi fick ihop gruppen till att lösa krissituationer internt i laget och vi fick en grupp som var helt magisk. Det var ju grymt. Sen var det också häftigt att jag var med och byggde upp Hästen Fanz. Det var med loggan och sen var jag med och bestämde var de skulle vara i arenan. Det har ju bara växt och det är otroligt kul. Fansen där hör ju också av sig fortfarande mellan varven.

Har du släppt tränarkarriären?

– Man vill inte stänga några dörrar men livet har tagit en annan väg. Efter AIK-tiden ville jag hamna i ett annat team där man kunde vara ett stöd till tränarna och jobba med spelarutveckling och så vidare, eftersom jag upplever att man är väldigt dåliga på sånt. Det vill jag fokusera på. Sen har vi flyttat till Järvsö och har barnen på förskola här. Det skulle bli en väldig uppbrytning om det skulle göras men det är möjligt att man skulle kunna hoppa på det vid tillfälle. Jag är ju bara 41 år, säger Patrik Klüft.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johny Daagh