"Jag kan inte säga att Hästen drog i mig så"

Gustaf Franzén kände att han hade kört fast i SHL och tar ett nytt avstamp i hockeyallsvenskan med Karlskoga. Där har Valdemarsvikssonen fått exakt den starten han ville. "Jag vill göra skillnad på isen", säger 22-åringen.

11 oktober 2018 07:00

Efter två säsonger och 71 SHL-matcher för Örebro HK blev det klubbyte för Gustaf Franzén till den här säsongen. Örebro blev Karlskoga.

Han bytte ner sig seriemässigt.

Men bytte upp sig spelmässigt.

Hur kom det sig att det blev Karlskoga?

– Jag hade hört jäkligt mycket bra om Karlskoga. De har ett rykte om att fostra väldigt många bra spelare till SHL. Titta bara på Ejdsell (Victor), Persson (Carl), Lennström (Theodor), det är ett helt gäng. Karlskoga var också väldigt på och jag kände att de verkligen ville ha mig. Det var inget svårt beslut.

Under förra säsongen med Örebro gjorde Gustaf Franzén fem poäng (1+4) på 40 matcher i en roll som inte var framträdande i laget.

– Båda parterna kände att jag inte var där riktigt ännu. Jag klarar kanske av att spela på den nivån – men jag är 22 år gammal och vill mer än att bara nätt och jämnt klara av att spela. Jag vill göra skillnad på isen. Det är bättre att få utvecklas i ett allsvenskt lag, säger Gustaf Franzén som bor kvar i Örebro.

Var Vita Hästen och högg något på dig?

– Det var Karlskoga ganska direkt från början. Jag överlät allt det där till min agent. Sedan fick jag ett sms från Fröberg (Thomas, sportchef) och då var det på gång. Jag kan inte säga att Hästen drog i mig så. Eller det kanske de var, men det gick aldrig fram till mig i så fall. Jag kan inte riktigt svara på frågan.

Gustaf Franzén har som mål att ta sig tillbaka till finrummet i SHL. Men han hastar inte, utan trivs bra med tillvaron i Karlskoga.

– Det är inte så att jag tänker att jag bara ska lira en säsong i allsvenskan och sen vara tillbaka. Jag kommer kämpa stenhårt varje dag, det får ta den tid det tar. Jag har stressat mig fram i hela min karriär. Nu vill jag vara i Karlskoga hela tiden fram till att jag är redo för nästa steg, säger Franzén.

Karlskoga som lag har öppnat piggt och Gustaf likaså. Östgöten har gjort tre poäng (2+1) på sju matcher och har fina +4 i plus/minus-statistiken.

– Jag är väldigt nöjd med allting. Jag vill bidra med allt, inte bara offensiven, och det tycker jag att jag till en viss del har lyckats med, säger Franzén.

– I Örebro var jag inte tillräckligt bra för att kunna bidra till laget på ett bra sätt. Så är det inte här vilket är roligt.

På fredag ställs Gustaf Franzéns Karlskoga mot Vita Hästen.

– Jag kan inte neka att det är speciellt att möta Hästen efter alla mina år i juniorlaget och en liten lånsejour i A-laget under mitt första år i Örebro. Jag känner några av grabbarna, det blir en kul match.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kenny Wiis