"Helst hade jag sluppit möta Hästen"

Finspångssonen kommer tillbaka till Himmelstalundshallen för första gången på länge. "Helst hade jag sluppit möta Hästen", säger Magnus Nilsson.

21 mars 2019 11:21

LÄS MER: LHC-forwarden som ska rädda Vita Hästen

LÄS MER: Äntligen nådde "Hudik" kvalserien

Kommer ni ihåg den hårt jobbande forwarden som från Finspångs AIK via Vita Hästen nådde både SHL, Tre Kronor och proffslivet i USA och Danmark?

Efter tre säsonger i danska EfB Ishockey valde han att flytta hem hösten 2010. Hem var då detsamma som Hudiksvall.

– Sambon jobbade och bodde kvar här när jag spelade i Danmark, och dottern föddes också här så flera faktorer gjorde att hemma blev här, säger Magnus Nilsson, per telefon från Hudiksvall just som bussen påbörjar rullandet mot Norrköping där starten av kvalserien till allsvenskan inleds på torsdagskvällen.

Magnus gamla lag Vita Hästen (fram till 1996) tar emot hans nuvarande Hudiksvall i första omgången.

– Senast jag var i Himmelstalundshallen var nog när jag spelade i Hästen, i samband med konkursen 1996 stack jag till Malmö. Det är länge sen. Ska bli kul att komma tillbaka, det är väl fortfarande en fin hall, säger Magnus.

41-åringen avslutade sin karriär på isen 2016, efter sex säsonger i Hudiksvall. Säsongen därpå inledde han tränarkarriären, först som huvudtränare i Söderhamn/Ljusne i division 2 och nu gör han sin andra säsong som assisterande tränare i division 1 med Hudiksvall.

– Att bli tränare var ett naturligt steg när jag brinner för hockeyn så mycket. Jag märkte ju att jag sakta men säkert blev sämre som spelare, så är det ju äldre man blir, men ville ändå fortsätta med hockeyn, säger Magnus.

Att ställas mot Vita Hästen ger dubbla känslor för Magnus.

– Helst hade jag sluppit möta Hästen eftersom jag hade hoppats att de skulle vara kvar i allsvenskan, men samtidigt blir det riktigt kul att komma tillbaka till hallen, säger han.

Det är första gången som "Hudik" är med i kvalserien till allsvenskan, efter åtskilliga säsonger i ettan.

– Det var faktiskt Sune (Bergman) som tog upp laget i division 1 för många år sen. Vi har väl stått och stampat på ungefär samma ställe, men nu är vi på rätt väg. Det är så många delar som måste utvecklas och hänga med för att ta steget upp. Vi är laddade och tror på oss själva. Vi vill komma topp två i kvalet, inget snack om det. Även om det är första gången i kvalserien har vi mycket rutin i laget med flera som spelat både i SHL och allsvenskan, säger Magnus och fortsätter:

– Vi har gått från klarhet till klarhet, bara nu i playoff har vi tagit enorma steg i spelet. Vi känner oss otroligt bekväma.

I truppen finns bland andra tidigare Vita Hästen-spelarna Erik Flood och Simon Löf.

– Flood har gjort det otroligt bra här, berömmer Magnus.

Magnus är uppväxt i Finspång och gästar sin gamla hemort med jämna mellanrum.

– Ja, men nu är det ganska länge sen. Det är mycket jobb med hockeyn men det blir någon tripp dit då och då. Familjen bor kvar i Finspång, några gamla polare också, säger han.

Den här torsdagskvällen får han nöja sig med en snabbvisit i Norrköping.

Inte fy skam...

Magnus Nilsson

Ålder: 41 år.

Bor: Hudiksvall.

Tidigare klubbar som spelare: Finspångs AIK (ungdom), Vita Hästen (till och med 1996), Malmö (1996-2000), Louisiana IceGators, USA (2000-01), Toledo Storm, USA (2001-02), Luleå (2002-04), Timrå (2004-07), Malmö (2007-08), EfB Ishockey, Danmark (2008-10), Hudiksvall (2010-16).

Klubbar som tränare: Söderhamn/Ljusne (2016-17), Hudiksvall (2017–).

Landskamper: Sex A-landskamper, 22 U 20- och fem U 18-landskamper.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Rosander