Hästen och Cakar har nått en lösning

Vita Hästen och Johannes Cakar har nått en förlikning. "Det känns jättebra för framtiden", säger ordföranden Rickard Rauge.

22 mars 2019 16:45

Det är en surdeg som har hängt över Vita Hästen i 2,5 år. Den före detta säljaren Johannes Cakar har stämt klubben på omkring en miljon kronor efter uteblivna uppdragsersättningar och provisioner.

Ärendet har skjutits upp och fick slutligen sin lösning i Norrköpings tingsrätt under fredagen. Parterna har gjort en förlikning utan att offentliggöra de ekonomiska detaljerna i uppgörelsen.

– Styrelsen har jobbat ganska intensivt med det här de senaste två veckorna. Nu kan vi lägga det här bakom oss och blicka framåt i stället. Nu jobbar vi för framtiden, konstaterar Rickard Rauge som fick ärva den här tvisten från ett par år tillbaka.

Johannes Cakar är glad att den långa tvisten äntligen är över. Det ursprungliga kravet innan förlikningen låg på 900 000 kronor till hans bolag Cakar Invest AB och 107 000 kronor till Johannes Cakar som privatperson.

– Jag kan inte kommentera vilken summa vi är överens om med anledning av en sekretessbestämmelse i vårt förlikningsavtal. Men det känns onekligen skönt att det är över, konstaterar han.

Att Vita Hästen bytte styrelse och ordförande i januari bidrog till att ärendet slutligen kom i mål, enligt Cakar.

– Det gick relativt smidigt ganska snabbt efter att det kom in nya styrelseledamöter. Jag har haft bra och konstruktiva samtal med både Rickard Rauge och Peter Flygt (vice ordförande) för att hitta en lösning. Tidigare hade ju Hästen uppfattningen att jag var skyldig dem pengar. Det var det största problemet till att vi inte kom nära varandra i ett tidigare skede, säger han.

Advokaten Henrik Stenberg hos Avenir Advokater, som har företrätt Johannes Cakar tillsammans med Anna-Lisa Agneheim, kan nu lägga den här tvisten till handlingarna.

– Johannes är nöjd med uppgörelsen som innebär att Vita Hästen ska erlägga betalning till Johannes och hans bolag, säger Stenberg.

Rauge får också frågan om den ekonomiska och anställningstekniska uppgörelsen med förre tränaren Leif Strömberg. Strömberg har kontrakt även över nästa år och det återstår att hitta en lösning för hans sista säsong.

– Leif är arbetsbefriad till efter kvalserien, det är så det är bestämt än så länge. Efter det får vi ta ett möte för att se hur vi går vidare, säger Rauge.

Skulle det kunna vara en lösning att han återgår till att bara bli sportchef? Det var ju så han kom in i Hästen först.

– Det är det vi ska prata om. Allt är öppet.

Yvonne Anglesjö då? Hon är fortfarande avlönad som klubbchef fram till i sommar fast hon inte är kvar i praktiken?

– Inget är klarlagt där heller.

Hon är kvar i Hockeyallsvenskans styrelse men representerar inte Hästen där, eller?

– Det är en bra fråga men så skulle man väl kunna uttrycka det. Hon är invald som privatperson där.

Under vintern och våren har det ekonomiska arbetet intensifierats med att försöka klara av elitlicensen. Innan Cakartvisten fick sin lösning låg Vita Hästen tre miljoner kronor back för att kunna uppvisa ett positivt kapital på två miljoner kronor.

– Vi jobbar på, både med det sportsliga och marknadssidan, konstaterar Rickard Rague.

Inte minst det sportsliga går för högtryck just nu. Vita Hästen har inlett kvalserien för att hänga kvar i allsvenskan med hemmavinsten mot Hudiksvall.

– Det var 2 500 i hallen då och förhoppningsvis kan det komma 500 till mot Tranås på tisdag. Det var lite tryck också. Jättekul att fansen hänger på. De gjorde ett bra jobb, säger Rauge om den sköna inramningen i Himmelstalundshallen.

En kvalserie med fem hemmamatcher och fem bortamatcher hoppas man ska landa på ett ekonomiskt plus.

– Så är det. Det blir lite utgifter med flyg till Boden och övernattning där, plus övernattning inför Kristianstadmatchen, men vi vill ge grabbarna bra förutsättningar också.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johny Daagh