Hästen har avbetalningsplan till Örebro

En hel del pengar har kunnat sparas, men mer krävs. "Tyvärr har det inte varit så bra uppstyrt tidigare", säger Vita Hästens ordförande Yvonne Anglesjö.

22 mars 2017 20:47

Svenska Ishockeyförbundets licensnämnd konstaterade nyligen att Vita Hästen inte lever upp till de ekonomiska krav som finns på allsvensk nivå. I senaste delårsrapporten från 31 december redovisas ett eget kapital som understiger en miljon kronor, vilket inte är tillåtet.

Senast 31 maj vill man ha in årsredovisningen (bokslutet görs 30 april) från Vita Hästen. Då krävs minst en miljon i eget kapital – annars hamnar Hästen i ett så kallat ”kontrollbalansår”. Först därefter riskerar klubben att förlora sin allsvenska status.

– Jag kan inte lova att vi kommer kunna visa upp en miljon i eget kapital, i så fall har vi ett kontrollbalansår framför oss. Då har vi ett år på oss att uppfylla kraven. Man ska veta att det är många klubbar på den här nivån som har samma läge, säger ordföranden Yvonne Anglesjö.

Hon berättar om en allmänt fortsatt besvärlig ekonomisk situation, men att man med hjälp av en kunnig redovisningsekonom – och supporter – har kunnat identifiera stora belopp som kan sparas. Det rör sig bland annat om konsult-, inkasso- och kravkostnader, samt lokalhyror.

– Vi har kunnat kapa större summor direkt. Nu måste vi verkligen hålla i pengarna, alla måste fråga sig om varje grej är ett nödvändigt inköp. Tyvärr har det inte varit så bra uppstyrt tidigare, säger Yvonne.

Varje litet moment, och inköp, ska bokföras i rätt kolumn i bokföringen för att kunna följas upp månadsvis i fortsättningen.

Skatteskulden är dock helt betald och man har kommit överens med Örebro Hockey om en avbetalningsplan för skulden från samarbetet mellan klubbarna. Ett samarbete som knappast lär fortsätta.

– Det har varit en dyr historia för Vita Hästen och vi har inga planer på att fortsätta ha spelare från Örebro via det här samarbetet, men det kan förändras. Vi har en mycket bra dialog med Örebro, säger Yvonne.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Rosander