Han har ett stort symbolvärde för Hästen

Om Vita Hästen vill ena fronten efter turbulensen – då finns det nog få bättre ordförande-namn än han som gjorde sig känd på isen för att gå i täten.

15 januari 2019 18:00

På söndag håller Vita Hästen sitt extra årsmöte, följt av aktiebolagets extrastämma på måndag. Valberedningens jobb pågår ännu för att sätta en ny styrelse på plats i föreningen.

Men ett namn kom alltså ut under måndagen.

Rickard Rauge föreslås som ny ordförande. Spontant känns det helt rätt i det här läget.

LÄS MER: Avslöjar: Ikonen tar över i Hästen

Jag kom in i det här yrket lite för sent för att på nära håll ha upplevt Rauges största insatser som spelare, men det har givetvis ändå varit svårt att undgå vilken betydelse och vilken ikon han blev under åren som aktiv i klubben.

Det räcker att lyssna med de som var där.

Det räcker att se hans tröja som en av tre i taket i Himmelstalundshallen för att inse att han historiskt är en av de som betytt mest i Hästen-dressen. Och att han varit en av de som genom åren personifierat lagets sätt att spela på isen, där han med sin fysik tryckte till motståndarbackarna mot sargen.

Det är givetvis inte detsamma som att man per automatik blir en bra ordförande, det är helt olika saker, men jag är övertygad om att Rauges erfarenheter i näringslivet efter karriären kommer väl till pass i den här rollen.

Han känns i alla fall lyhörd och det är inget tvivel om hans hjärta för klubben.

Men framför allt: Där Vita Hästen befinner sig nu, efter den milt uttryckt stökiga hösten och vintern man har bakom sig, är kanske begrepp som lugn och ro det allra viktigaste i och runt ”Himpan” den närmaste tiden och de månaderna det här handlar om i första hand.

Kollade man reaktionerna på beskedet under måndagen har i alla fall inte jag sett något negativt ord om Rauge i den här rollen i det här läget.

LÄS MER: Arbetsro överst för Rauge

Det är ingen hemlighet för de som följt klubben hur det varit den senaste tiden. Rauge var bland annat en av de som hoppade av den avgående styrelsen i aktiebolaget efter meningsskiljaktigheter om vägen framåt då (han har varit kvar i föreningens dito).

Vid sidan av det har det varit turbulent även i övrigt, något som kulminerade när avgående ordföranden Yvonne Anglesjö fick påhälsning i sin trappuppgång.

Givetvis så långt från okej man kan komma.

Missnöjet fanns redan innan, i takt med de sviktande resultaten.

Oavsett vem man pekar finger mot, oavsett vem man tycker bär ansvaret för att läget blev som det blev innan det kulminerade, är det aldrig optimalt att en klubb tvingas kalla till ett extra årsmöte och byta ut sin styrelse mitt under pågående säsong.

Det är heller aldrig optimalt att ligga klart sist i en tabell givetvis.

Men när den här situationen nu uppstått är det viktigt att få in en ordförande som, tillsammans med övriga styrelsen, kan ena alla fronter. Som kan få med sig alla på tåget för att dra åt samma håll.

Och som kan skapa lugn och ro.

Det behöver Vita Hästen, som sagt, mer än något annat. Fans, sponsorer och styrelse liksom ledare, spelare och inte minst ungdomssidan. Där är Rickard Rauge (om han väljs, årsmötet har det avgörande ordet) på förhand som jag ser det perfekt i att kunna gå hem hos alla och han har ett stort symbolvärde.

LÄS MER: Hästen lider av en komplex sjukdom

När den nya styrelsen är på plats kommer det att krävas ett hårt arbete framöver. Det krävs mod och engagemang av de som kliver in, där det kommer handla om att rädda klubbens hockeyallsvenska existens. Bland mycket annat kommer det vara den överskuggande och avgörande frågan under resten av den här våren.

2019 har inletts bra på isen, laget har tagit poäng i varje match hittills och krupit närmare konkurrenterna framför. Men avståndet som återstår gör att det mesta fortfarande talar för att det kommer att landa i en kvalserie senare i vår (laget får förstås motbevisa mig om de vill).

Väl där i så fall kommer arbetsro, rätt förberedelser – och att man fått en vinnande känsla med sig på vägen – vara avgörande för hur det kommer sluta.

Om årsmötet går på valberedningens förslag kommer Rickard Rauge väljas till ordförande i föreningen fram till sommarens ordinarie årsmöte. Om den nya styrelsen gör som tidigare kommer sedan samma styrelse väljas även i aktiebolaget på måndag.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Gustafson