Frågorna Vita Hästen måste ställa

Nollade igen. Nu väntar ett uppehåll för Vita Hästen – där det finns flera frågor klubben måste ställa sig.

7 december 2018 22:27

Botten mot toppen. Jumbon mot ettan. Det är klart att det kanske ska gå på ett sätt och det gjorde det också.

På resultattavlan (0–1) om inte annat.

Vita Hästen var väl så bra som AIK på isen långa stunder och inte minst startade man aggressivt och i ett högt tempo som gav bortalaget problem. Det jobbet och slitet var värt mer. Men det finns något som skiljer toppen mot botten och det handlar om kvalité i de avgörande lägena.

Bortalaget tog vara på ett av sina lägen.

Vita Hästen tog inte vara på sina – trots att man hade åtminstone några som mycket väl kunde gett den poäng som man så väl behöver.

Nu går hockeyallsvenskan in i ett drygt veckolångt break för Vita Hästens del. Och laget är fortsatt förankrat på tabellens allra lägsta botten. Här är de frågor jag tycker klubben måste ställa sig under uppehållet:

Var finns spelaren som kan förvalta chanserna offensivt?

Okej, det skapas inte drösvis med lägen, men de som kommer är det ingen som just nu sätter dit.

Två raka nollor framåt nu och så vinner man inga matcher. Kanske är det så enkelt att en Per Ledin som kan bana väg för de andra är en lika stor nyckel? En vass målskytt är hur som helst det svåraste av allt att hitta och det är möjligt att det inte finns de pengarna heller. Frågan är om det finns någon i truppen som kan lösa upp de knutarna?

Behövs en rutinerad målvakt?

Marcus Hellgren Smed var bra mot AIK. Inga frågor på det. Han och Viktor Kokman gör det helt okej, de har potential att utvecklas ännu mer men är de duon som ensamma har förmågan att ta laget ur den här sitsen och även spika igen i en eventuell kvalserie?

Säg så här; är det någon position där man inte har råd att chansa så är det där.

Hur förbereder man sig bäst för en kvalserie?

Vita Hästen ska givetvis jobba och fortsätta kriga för att undvika en sådan, men det är en realitet att det pekar ditåt med stora röda pilar. Just nu talar inte massor för en vändning.

Alla beslut klubben tar måste givetvis vara också med tanke på vad som blir bäst för laget i ett sådant kval – om det landar där.

Löser man det innan dess så är det bra. Men utanför isen måste klubben förbereda sig för den striden redan nu.

Är Leif Strömberg rätt man att rädda säsongen?

Givetvis måste även en sådan fråga ställas efter 24 poäng på drygt en halv säsong, även om alla på förhand visste och förstod att det skulle bli tufft.

Den viktigaste frågan är väl om han har spelarnas förtroende, det är det som är det avgörande.

Tror truppen på det här fortfarande? I så fall fine.

Om inte annat kanske man ska titta på någon ytterligare röst som kan ge lite energi – som komplement; vad gör Niklas Czarnecki idag till exempel? Han räddade BIK Karlskoga i våras och finns såvitt jag vet i närområdet fortfarande. Eller någon av de gamla Hästen-profilerna som brinner för klubbmärket.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Gustafson