Tio omgångar återstår för Vita Hästen i hockeyallsvenskan. 30 poäng att spela om. Ingenting är omöjligt.

Men det råder inga tvivel om att Hästens läge är prekärt, och att det krävs något extra för att klättra över det där förhatliga kvalstrecket.

Just nu har Leif Strömbergs manskap tolv poäng upp till säker mark.

Det mesta pekar mot att laget står inför en kvalserie i vår.

De fyra bästa hockeyettan-lagen och de två sämsta i hockeyallsvenskan gör där upp om två åtråvärda biljetter till nästa säsongs allsvenska.

Sporten tog kontakt med Mikael Mjörnberg, mångårig expert på hockeyettan som även är skribent på sajterna Hockeysverige och Hockeynews.

Mjörnberg tonar ner skillnaden mellan de båda serierna:

– Det är klart att de allsvenska lagen oftast har en lite större bredd och lite fler spetsspelare som kan vara med och avgöra, men i en kvalserie skulle jag säga att skillnaden inte existerar. När stukade gäng från allsvenskan möter segervisst och boostade Hockeyettan-gäng som vunnit hela säsongen är den skillnaden utraderad. Speciellt i år när allsvenskan faktiskt känns svagare än på länge, säger han.

Mjörnberg menar att Vita Hästen bör känna en oro inför en eventuell kvalserie.

– Ett lag som under perioder haft sjukt svårt med målskyttet, som på hela säsongen inte lyckats hitta ett vägvinnande spel som håller i mer än någon enstaka match och som mest åkt runt och fått stryk ska med all rätt vara väldigt oroliga. Är de inte det är det fel på självbilden och då rasar man raka vägen ur hockeyallsvenskan, säger Mikael Mjörnberg.

Vilka fyra lag från ettan som tar sig till kvalserien återstår att se. Det ska spelas ett ovisst play off innan dess.

Men de båda allettorna har kommit en bra bit på vägen och man kan börja urskönja åt vilket håll det lutar.

– Allt beror ju på den vanskliga playoffet, vilka som råkar stöta på varandra, vilka som håller sig undan sjukdomsepidemier eller skadeeländen, men bara baserat på hur de presterat under säsongen skulle jag säga att Borlänge och Kallinge/Ronneby (KRIF) får sällskap av Vimmerby och Kristianstad till kvalserien, säger Mikael Mjörnberg.

Av de där lagen är det ett gäng från Blekinge som sticker ut, enligt experten. Han lyfter även ett varningens finger för Dalarnas ånglok i hockeyettan.

– Jag håller KRIF som den största favoriten till att ta klivet upp. De hade en ganska krokig resa genom grundserien men har verkligen börjat visa sin rätta sida i allettan. Det är ett rutinerat lag med gigantisk potential, en förstakedja som är sylvass och tre bra linor ytterligare som bara kan tugga på. Borlänge har haft det lite knackigt och svårt att göra mål efter jul, men hittar de formen blir de jobbiga att tas med. De har ett grundspel och en pumpande offensiv som gör dem till ett riktigt jobbigt gäng att möta.

Är det något lag som satsar hårt och tydligt på avancemang?

– De uttrycker det kanske lite luddigare än uttryckligen att de ska omedelbart till hockeyallsvenskan, men både Troja/Ljungby och Kristianstad har sådana ambitioner. KRIF skulle också kunna räknas in i den skaran. Borlänge och Hudiksvall har uttalat ambitioner om att ta sig till kvalserien, men har byggt trupper som är så starka att de skulle kunna ta sig längre än så. Piteå siktar på kvalserien och det gör även Mariestad i en uttalad satsning, även om de fortfarande inte lyckats imponera under säsongen.

Vilka lag kan tänkas passa Hästen bra eller mindre bra?

– Jag tror det spelar mindre roll vilka lag det blir. De som tar sig igenom hockeyettans playoff-spel kommer att vara mogna uppgiften att kämpa ner de allsvenska lagen, men det är klart att gäng med spelare som varit med förr och har erfarenhet av kvalserier blir jobbigare än mer oerfarna trupper som gör resan för första gången. KRIF kryllar av rutinerat folk, Hudiksvall har en målvakt i Magnus Åkerlund som spelat upp lag förr och Borlänge har gjort några kvalseriesvängar på senare år.

Mikael Mjörnberg imponeras inte av nivån på allsvenskan den här säsongen. När det gäller hockeyettan är det annorlunda.

– Jag skulle säga att den är riktigt bra. Det finns inte någon uttalad storfavorit som tidigare år när exempelvis Södertälje och Västerås fungerat lite som galjonsfigurer, men det är många som har riktigt starka trupper. I Allettan har dessutom oväntade lag klivit fram och verkligen utmanat de stora favoriterna. Att Östersund, Boden och även Väsby skulle göra så stort väsen av sig är oväntat. Det är kollektiv som verkligen kuggat i och visar att det finns en ganska bra bredd av ettriga uppstickare i år, säger Mjörnberg.

Kvalserien pågår mellan 21 mars och 14 april. I sju raka säsonger har ett av de två lagen från allsvenskan degraderats via kvalserien.

Kommer Vita Hästen att hänga kvar i en eventuell kvalserie?

– Jag är inte så säker på det faktiskt. Det som skulle kunna tala för är att de har legat i botten i stort sett hela säsongen och lag som tidigt blir avhängda tenderar ofta att ha lättare att överleva kvalet än de som kastas ner dit i allsvenskans sista omgångar. Det bästa laget kan göra just nu är att slänga alla förhoppningar om att nå säker mark på soptippen och på allvar börja förbereda sig för ett kvalspel. Då kan det gå vägen. Men så som laget har spelat den här säsongen och med den favoritpress som kommer läggas på axlarna i en kvalserie ser det inte lovande ut. Det är bra lag som älskar läget de kommer möta. Jag tror att en degradering kan stå för dörren.