Straffar för fjärde matchen i rad, nu med annan utgång.

Vita Hästens tränare Tony Zabel.

Ishockey2019-11-01 22:44

Trepoängaren låter vänta på sig. Den senaste för Vita Hästen kom borta mot Södertälje 9 oktober.

Sen dess har det gått tungt med endast fem poäng på sju matcher, men borta mot topplaget Karlskoga kom kanske en liten vändning. Vita Hästen lyckades få med sig två poäng efter seger på straffar. Det var 4–4 vid full tid och även efter fem minuters förlängning i Nobelhallen.

I straffläggningen var Filip Cruseman den ende som fick pucken i mål, därmed kunde gästerna jubla i ena hörnet av isen. En skön lättnad förstås efter tre raka förluster på just straffar.

– Vi har väl tränat in oss på straffarna, sa tränaren Tony Zabel med ett skratt.

Både sjuke Linus Andersson och Christopher Fish saknades i bortalaget den här fredagskvällen. En som nyligen kom tillbaka efter sin hjärnskakning var Patrick Blomberg, och han satte rejäla avtryck. Att han har varit borta från spel i över en månad märktes sannerligen inte. Blomberg var inblandad i det mesta, och bildade tillsammans med István Bartalis och Jens Holmström en kedja som tryckte tillbaka hemmalaget.

– Ja, de var jättebra, höll Zabel med om.

Karlskoga hade 2–0 efter första perioden trots stundtals bra Hästen-spel, men nästan direkt i andra perioden kom reduceringen och det var början på en mycket stark period av bortalaget. Visserligen stack hemmalaget upp och satte trean med en man mer. Därefter var det närmast konstant press mot Henrik Lundberg i hemmakassen. Utdelningen kom. Simon Fernholm stänkte in 3–2 med sex minuter kvar av perioden, Joakim Hälleström fixade kvitteringen 2.45 före vilan och det var inte slut med det – Oliver Nordberg tog sig snyggt fram till målet och vispade upp pucken i första krysset med en backhand. Snyggt och effektivt! Och ett riktigt klassmål, tyckte tränare Zabel, som givetvis var nöjd med mittenakten.

– Vi fick till det där, men det är egentligen inte bara så att det lossnar plötsligt utan det handlar om att vi vet att om vi gör de rätta sakerna, som vi har pratat om och ska göra, får man chanserna, sa han.

4–3-ledning inför slutperioden för Hästen alltså, men efter att Marcus Eriksson drog på sig två plus två minuter på utvisningsbänken (puck out och protest mot domslut) kunde man inte stå emot hemmalaget längre. Åtta minuter före slutet satt 4–4 bakom Viktor Kokman.

Zabel var inte helt belåten med rutinerade "Mackes" dubbelutvisning i det läget.

– Onödigt, det får vi lära oss en läxa av, i ett sånt läge måste vi ha disciplin och acceptera domarens beslut oavsett vad man tycker om det.

Fler mål blev det sen inte, förutom Filip Crusemans avgörande på straff.

– Klart att det är en skön känsla att få vinna igen, sa Zabel.

Vita Hästen är nu tia i den allsvenska tabellen med sina 19 poäng på 16 matcher. På söndag väntar krislaget AIK i Himmelstalundshallen. Då finns ett gyllene läge till första trepoängaren på åtta försök.

Matchfakta

Karlskoga–Hästen 4–5 e str (2–0, 1–4, 1–0, 0–0, 0–1)

Första: 1–0 (12.56) Tor Immo, 2–0 (17.43) Tor Immo, spel fem mot fyra. Andra: 2–1 (0.34) István Bartalis (Patrick Blomberg, Jens Holmström), 3–1 (8.25) Fredrik Forsberg, fem mot fyra, 3–2 (13.44) Simon Fernholm (Bartalis, Holmström), 3–3 (17.15) Joakim Hälleström (Marcus Eriksson, Jesper Samuelsson), fem mot fyra, 3–4 (19.01) Oliver Nordberg (Bartalis, Blomberg). Tredje: 4–4 (11.59) Oliver Eklind, fem mot fyra. Skott: 26–38. Publik: 2 765.

Karta: Nobelhallen