"Egentligen har vi något att vinna"

Jesper Samuelsson vill se kvalserien som en möjlighet. "Vi har en allsvensk plats att vinna", säger Vita Hästens lagkapten om pressen.

22 mars 2019 19:45

LÄS MER: "Vi hade bra fart och skapade mycket"

LÄS MER: Krönika: "Kanoner i Himpahallen"

LÄS MER: Bergman – om valet som blev succé

Det är knappast några överord att skriva att det var en stor lättnad för laget att få med sig tre poäng direkt från första matchen mot Hudiksvall. Dagen efter tränade Vita Hästen i Stallet (Himmelstalundshallen gjordes klar för helgens handbollslandskamp) innan man åkte söderut inför lördagens match mot Kristianstad.

Jesper Samuelsson var nöjd med att vara igång igen – och inte minst med segern direkt.

Vad betyder det för er?

– Jättemycket. Speciellt självförtroendemässigt att känna att vi kom in i det efter tre veckors uppehåll, säger "Sama".

Han medger att det var svårt att veta var laget står inför det som kommer avgöra säsongen.

– Det var lite krampaktigt i första perioden. Vi kände att vi hade stor chans att vinna, men det blir ändå så när det står och väger. Då kommer många tankar, alla är bara människor där ute.

Vad beror krampen främst på?

– Vi har inte spelat på länge och vet inte var vi står i en sådan här serie. Man har lite stukat självförtroende när man kommer sist i en serie, det var inte vad vi ville. Det kändes mellan första och andra perioden att det smög sig in någon form av nervositet, det är klart att vi måste kunna hantera det också och det gjorde vi sedan. Det betyder mycket att få den här starten.

Hur hanterar ni pressen att gå från att jaga till att bli jagade, nu har ni något att förlora?

– Å andra sidan har vi egentligen något att vinna. En plats i hockeyallsvenskan. Det är så vi måste jobba med det. Alla har samma förutsättningar, det är inte så att vi har något som någon annan inte har utan alla är på noll.

Det är väl att ni kommer uppifrån och nyss har haft något?

– Ja, men det förlorade vi över 52 omgångar. Den platsen har vi redan försakat, det är därför vi spelar kvalserien. Nu har vi fått en extra chans och har en allsvensk plats att vinna. Hade det varit fotboll hade vi redan åkt ur.

Jesper Samuelsson och Marcus Eriksson är de två som mycket press läggs på, trotjänarna med gigantiska Vita Hästen-hjärtan som ska ta täten när laget står inför den här tuffa uppgiften.

Är det en press ni är bekväma med?

– Vi levererade igår, "Macke" passade till första målet och gjorde det andra. Vi vill inget hellre än att vi ska greja det här. Samtidigt är vi inte mer än människor och känner av pressen. Det får man jobba med och prata om. Kan vi inte vara öppna mot varandra när någon har det jobbigt blir det tufft, vi gör det varje dag och har en bra dialog. Vi ska göra det här som grupp över tio omgångar.

Hur mycket är ett mentalt spel i en sådan här serie?

– Jättemycket. Det vet vi själva efter att ha spelat kvalserien förut.

Då har du oftast kommit nerifrån, det är skillnad?

– Med Sundsvall var det uppifrån också, men det är klart att det är skillnad. Kommer man nerifrån är man odödlig och kommer in i serien med gott självförtroende. Därför är det så viktigt att få en bra start när man kommer uppifrån. Man får dra nytta av att man har mött bättre motståndare hela året och man vet att man över tid är ett bättre lag. Men just i enskilda matcher är det tufft.

Finns det någon glädje också, och inte bara press, i den här kvalseriebubblan?

– Någonstans är det roligt att spela hockey. Vi måste bena ner det till det vi håller på med, och det är det roligaste som finns att vinna hockeymatcher. Så efter gårdagen finns inget roligare än det här, svarar Jesper Samuelsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Gustafson