Dubbla smällar för Hästen

Halva allsvenskan blev tredje gången gillt – för Tobias Liljendahl och Almtuna. "Det är två mål som skiljer, två mål i power play", sa Leif Strömberg dämpat.

5 december 2018 22:30

Gränbyhallens långa korridor var skillnaden mellan tre poäng, vinnare och förlorare. På ena sidan stod en dämpad Leif Strömberg och analyserade den 26:e allsvenska matchen som gör att Hästen parkerar på botten med 24 poäng. På den andra en lika lågmäld men leende Tobias Liljendahl som kunde räkna in lagets 30:e poäng.

26 omgångar återstår, men tredje mötet mellan lagen innebar ett trendbrott.

Hästens två segrar mot Almtuna under säsongen blev inte en tredje.

Två mål i numerärt överläge, det var allt som behövdes för hemmalaget med de glesa läktarraderna skule avgöra.

Det var två ganska trubbiga lag som spelade lite ängsligt under den första perioden.I den andra kom utvisningarna som satte prägeln.

Henrik Nyberg hann sitta på botbänken i 28 sekunder. 1–0 genom Viktor Hertzberg..

Mattias Kalin knappa fem sekunder. 2–0 från Tobias Hage på en retur.

Det sista målet i slutsekunderna av andra perioden, vilket var en puck med stor psykologisk karaktär.

För Almtuna.

– Två ganska identiska situationer som förekommer PP-spelet och på de bägge överlägena gör de målen på, konstaterade Strömberg.

Det och Hästens brända frilägen som inte gav utdelning på SHL-målvakten Joacim Eriksson från Brynäs.

Faktum kvarstår.

Hästen måste vinna mer poäng för att lämna tabelläget.

– Det är glasklart. Vi har rätt många övertid- och straffar där vi tappat poäng under säsongen. De där matcherna måste vi vända till vår fördel, sa Leif Strömberg som förmodligen får klara sig utan Christopher Fish.

– Han gjorde bara ett byte. Han kommer nog vara borta ett bra tag, sa Hästentränaren utan att precisera hur eller var smällen tog.

På den andra sidan stod den tidigare Hästenspelaren Tobias Liljendahl och log lågmält.

I fjol lämnade han botten av hockeyallsvenskan och fick uppleva ett kvalspel upp till SHL med Timrå. Han blev kvar i allsvenskan och Almtuna. Nu brottas han och laget med den allsvenska bottenstriden igen. Men minnena finns kvar, erfarenheten av hur det kan vara.

– Lite energi ger det fortfarande. Jag spelade inte så mycket, var axelskadad men kom tillbaka på våren när det roliga började. Det var fantastiskt att få vara med om, sa forwarden som spelat tre säsonger i Hästen

– Det är speciellt att möta Hästen, många är kvar där ännu. Senast borta mot Hästen tappade vi sent mot dem, men idag var det vår tur. Klart att det är ett viktigt läge, det var skönt att vi kunde spela ut. Men man får vara en bra vinnare och en bra förlorare, sa Liljendahl ödmjukt om bottenstriderna som ofta blir fler än kvalen uppåt i en hockeykarriär.

Hockeyallsvenskan

Almtuna–Vita Hästen 2–0 (0–0, 2–0, 0–0)

Andra perioden: 1–0 (5.45) Viktor Hertzberg (Alexander Bjurström, Tony Mårtensson) spel fem mot fyra, 2–0 (19.19) Tobias Hage (Linus Rotbakken, Alexander Bjurström) spel fem mot fyra. Skott: 33–19 (12–7, 16–6, 5–6). Utv, Almtuna: 2x2. Vita Hästen: 2x2. Domare: David Bergman, Värmdö. Publik: 1 037.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulf Stråhle