Conny-effekten: Äntligen nådde "Hudik" kvalserien

Hudiksvall har varit ett topplag i hockeyettan länge, utan att lyckas gå hela vägen till kvalserien. Det blev ändring på det när Conny Strömberg kom. "Nu har laget förstått hur man ska spela play off-hockey", säger legendaren.

21 mars 2019 07:00

LÄS MER: Hellgren mållös utan power play

LÄS MER: "Kommit en del gliringar"

LÄS MER: Kvallaget som vill ha heta känslor på isen

LÄS MER: Ekonomiskt kaos – men på isen levererar KIK

LÄS MER: Motståndet klart i kvalserien

Conny Strömberg behöver ingen närmare beskrivning. Den 43-årige forwarden – som 1994-95 representerade Vita Hästen i division 1, och som minns att han spelade i samma kedja som Peter "Firsov" Eriksson och Rickard Rauge – med de känsliga handlederna är inne på sin 24:e (!) klubb. Bara den här säsongen har Strömberg haft tre klubbadresser: Arboga, Örnsköldsvik och Hudiksvall där han nu huserar.

"Hudik" anslöt spelgeniet till i början av februari och nu har laget nått kvalserien för första gången i klubbens historia.

Conny-effekten?

Ja, bortom all tvivel är att han har spelat en stor roll i framfarten med 13 poäng (1+12) på tolv matcher.

– Hockey är fortfarande det roligaste som finns, speciellt när allt ska avgöras i slutet av säsongen. Min tanke är att spela även nästa säsong, det handlar om att jag ska kunna livnära mig på det. Kroppen håller, men jag spelade nästan gratis i Arboga och Ö-vik innan jag kom till Hudiksvall, säger Conny Strömberg som har en specialklausul i kontraktet som gör att han blir kvar om laget lyckas ta sig upp till allsvenskan.

Hudiksvall var illa ute redan i play off 1. Underläge med 0–1 i matcher och 1–2 efter första perioden mot ett Köping som inte var ett lag som gav skrämselhicka på förhand.

– Det tog fyra perioder för oss att börja spela play off-hockey vilket krävs i de här lägena. Det blev att ryta i lite och få laget att förstå att man inte får bjuda på något här, man kan inte spela på samma sätt som i grundserien, säger Conny Strömberg.

– Hudiksvall har ett starkt lag på pappret med många duktiga spelare. Det tog ett tag att inse vilket spel som krävs för att lyckas i play off. Du måste slå en sarg ut ibland om så krävs. Och du måste vara beredd offra dig i alla lägen.

Conny Strömberg är känd, inte minst för sina färdigheter i spel i numerärt överläge. Han har, föga förvånande, fått en nyckelroll i "Hudiks" powerplay.

– I fem mot fem får man gå mer på känsla. I power play kan man planera mer. Vi har jobbat hårt på vårt powerplay, det handlar mycket om att få in rätt pjäser på rätt positioner.

– Sedan var det lite synd mot Östersund (play off 3). Vi hade två PP på två bortamatcher mot dem. Det var hemmadomare tyvärr.

Conny är dock snabb att poängtera en sak:

– En del tror att jag bara kan göra poäng i PP. Kolla statistiken, så ser man att det är jämnt fördelat i PP och fem mot fem, säger han.

Förra säsongen var snarlik den här för Conny Strömbergs del. Han anslöt då till Västerås i februari.

Det slutade med att Västerås tog steget tillbaka till hockeyallsvenskan.

Måhända ett gott omen.

– Västerås spelade play off-hockey från början. Men nu när vi har fått ordning på det i Hudiksvall, så har jag bra vibbar. Sedan kommer vi att tippas som femma eller sexa. Det har vi dock inget emot, säger Conny.

– Vi har chans att störa alla lag. För att kunna utmana om en allsvensk plats behöver vi höja oss sju-åtta procent.

Hudiksvall HC

Bästa poängplockarna:

1) Sebastian Manberg, 36 poäng.

2) Markus Kinisjärvi, 35 poäng.

3) Henrik Marklund, 28 poäng.

Hudiksvall vann hockeyettan östra och kom femma i allettan norra.

I play off slog de ut Köping, Piteå och Östersund.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kenny Wiis

Ämnen du kan följa