Att spela en negativ kvalserie under våren är något som alla allsvenska lag vill undvika till varje pris. Inför onsdagskvällens omgång var det Almtuna och Vita Hästen som låg på de försmädliga platserna i tabellens botten.

En spänd jumbofinal stod alltså på schemat.

Den första perioden blev mållös. Det kryllade inte av målchanser, Almtuna hade de bästa av dem, men Marcus Hellgren Smed som fick chansen i Hästen-kassen var alert när det behövdes.

I slutsekunderna hittade Marcus Eriksson fram till en Henrik Rommel som var fri. Rommel fick dock inte till avslutet mot AIS-keepern Joachim Eriksson, inlånad från Brynäs.

Notabelt hos Vita Hästen var att Lukas Löfquist fick chansen i förstafemman med Marcus Eriksson och Jesper Samuelsson.

Nämnde Löfquist fick en kanonchans i början av andra perioden när han och Jesper Samuelsson kom rena med målvakten. Löfquists avslut var dock inte av det vassaste slaget.

I stället kunde Almtuna, i powerplay, ta ledningen genom Viktor Hertzberg.

Almtuna – som hade åtta raka matcher utan trepoängare – fortsatte att vara det mer potenta laget spelmässigt. Men Hästen fick sina lägen. Emil Eriksson hade lagets tredje superchans, men förvaltade inte den.

Senare drog Mattias Kalin på sig en utvisning och återigen nätade hemmalaget i numerärt överläge. Inte blev det mindre tungt för Vita Hästen i och med att målet kom med endast 41 sekunder kvar av perioden.

Det mesta talade för att Almtuna skulle besegrade Hästen efter två förluster mot Leif Strömbergs gäng tidigare under säsongen.

Tiden tickade på i tredje akten, och något större tryck på upplänningarna fick Vita Hästen inte till. När embryon till målchanser dök upp var det för sterilt i de avgörande passningarna.

Även under den andra delen av perioden, så hade bortalaget stora bekymmer med att få till något som liknande spelövertag och en jakt på reducering. Almtuna hade full kontroll på händelserna mot ett motstånd som inte alls gav ett desperat intryck.

Tingsryd förlorade mot Västerås. Men Almtunas trea, blandat med Västerviks dito mot Leksand, gör att Hästens redan prekära läge i tabellen förvärrades ytterligare.

Nu har laget sex poäng upp till säker mark.

Nästa match för Hästens del är på fredag hemma mot serieledaren AIK, en tuff nöt att knäcka.

En annan svårknäckt nöt blir att undvika kvalserien.