Avslöjar: Ikonen tar över i Hästen?

På söndag håller Vita Hästen extra årsmöte. Då kommer Rickard Rauge föreslås som ny ordförande i föreningen. "Han är en trygg person", säger valberedningens Johan Karlsson.

14 januari 2019 15:44

Det har varit bråda dagar för valberedningen efter att det blev klart att Vita Hästen kommer kalla till ett extra årsmöte. Det gjordes av styrelsen i mellandagarna och då fastslogs det också att sittande ordföranden Yvonne Anglesjö – samt vice ordföranden Conny Gyllander – kommer lämna sina uppdrag.

Både i föreningens styrelse och i aktiebolagets.

Valberedningen har jobbat sedan dess. Fortfarande återstår en del samtal innan man har helt klart med en ny styrelse att föreslå på det extra årsmötet på söndag.

Men en sak är klar.

Rickard Rauge kommer vara kandidaten som föreningens nye ordförande.

– Det är det vi kan gå ut med idag. Han har accepterat förfrågan. I övrigt har vi ett tiotal kandidater där det kommer ske ytterligare samtal. Någon gång senare i veckan kommer vi kunna ha alla namnen på plats, säger Johan Karlsson.

Valberedningen tar fram personer till föreningens styrelse. Den styrelse (totalt sju personer) som väljs kommer sedan besluta om vilka som man vill ha till aktiebolagets dito som ska beslutas på bolagets extra stämma.

– Det är inget som valberedningen avgör, aktiebolaget har sin stämma där de ska välja sin styrelse. Men det är inte osannolikt att det speglas, det är så det har varit tidigare, säger Johan Karlsson om att det troligen kommer vara samma personer i både föreningen och aktiebolagets styrelser.

Vad är det främst som gör att ni ser Rauge som den bästa kandidaten till ny ordförande?

– Han är en trygg person och har ett väldigt stort engagemang för Vita Hästen. Han har relevant erfarenhet genom sitt civila arbete där han jobbat mycket med marknadsrelaterade frågor, vilket inte är oviktigt i den här rollen. Han har suttit i föreningens styrelse och tidigare även i aktiebolagets. Det innebär att han ganska snabbt är insatt i arbetet eftersom han redan varit med.

Rauge har sin tröja i taket i Himmelstalundshallen. Han är en ikon i klubben som spelare. Han har det senaste året suttit i båda styrelserna för Vita Hästen innan han i höstas, tillsammans med Peter Flygt och Richard Lundqvist, valde att hoppa av i aktiebolaget. Om det extra årsmötet väljer honom som föreningens ordförande kommer han vara den som först och främst kommer leda arbetet i styrelserummet fram till nästa årsmöte.

Kommande ordinarie årsmöte sker i sommar.

Har det varit svårt att hitta kandidater som vill kliva in med tanke på att det kan ha upplevts lite turbulent runt klubben den senaste tiden?

– Det är klart att det finns de som är fundersamma över vad som är sant och osant, och även vilken tid man har på sig att lösa uppgiften. Samtidigt kan jag tycka att en del av vad som sagts och skrivits här och var har överdramatiserats lite. Det finns stadgar och formalia på hur sådant här går till. Jag tycker att vi har starka kandidater och det krävs i en sådan här situation att man kan lyckas mobilisera kraft, säger Johan Karlsson om jobbet att få fram kandidater som kan styra Vita Hästen vidare under våren.

Den 20 januari ska föreningens medlemmar välja en ny styrelse. Därefter väntar extra stämma även för aktiebolaget.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Gustafson