Vita Hästens tränare har ledigt fast ändå inte.

– Jag läste en tränare som bloggade att han varit på semester i solen, men som sa att han skulle tillbaka till hockeybubblan. Det går väl att ringa spelare från solstolen också, frågar sig den rutinerade och engagerade tränaren.

Han har knappast undgått att läsa om konkurrenten Västerviks senaste nyförvärv som presenterats.

Fyra transatlanter – kanadensarna Gabriel Desjardins, 25, Kellen Jones, 27, USA-backen Kevin Schulze, 25, samt nu senast landsmannen och forwarden Darren Norwich, 26.

Lägg till 20-årige backen Filip Suchý från Tjeckien.

Västerviks IK som hade ekonomiska problem förra säsongen på intäktssidan har valt att satsa för en sportsligt bättre säsong kommande år och valt bort trotjänare som Joakim Englund.

Namnkunnigast av nyförvärven är Gabriel Desjardins.

I den kanadensiska tredjeligan har han öst in poäng, 67 på 58 matcher och ytterligare 20 på 18 matcher i slutspelet.

"Gabriel är en spelare vi fick på bordet för knappt en månad sen. Bra skridskoåkare och har näsa för målet. Jobbar hårt och är stark på pucken. Vi har stora förhoppningar på att Gabriel är en av de spelare som ska leda laget både i form av attityd och såklart även rent poängmässigt", sa VIK:s sportchef Emil Georgsson i ett pressmeddelande.

Vita Hästen har fortsatt sin strategi att värva ungt och ambitiöst – och helst svenskt. Hästens tränare Leif Strömberg reagerar inte när han hör namnen på spelarna som Västervik fått påskrift av.

De är inte okända för nivån eller för de som är i branschen.

– Är man tränare, spelare, journalist eller agent så är man. Är du det sistnämnda så vill du givetvis göra affärer. Jag får spaltmeter varje dag om liknande spelare som agenter hör av sig om. Jag tycker man ska visa god kutym genom att prata med alla. Men när man kommer till ordet "sallery?", blir det ofta tyst.

– De absolut lägsta transatlantiska spelarna tjänar cirka 2 000 euro i månaden. Ska du upp till nästa nivå vill de ha cirka 2 500 euro netto. Jag är ingen matematiker men jag kan räkna. 25 000-27 000 svenska kronor innebär en bruttolön på 40 000 kronor. Lägg till sociala avgifter, fri bil, ett antal fria hemresor per säsong då pratar vi utgifter på 650 000 kronor per spelare. Jag har inget emot spelare från andra länder, transatlanter, finnar, tjecker, danskar eller norrmän. Jag har haft de flesta och det har alltid varit bra individer. I Södertälje hade jag hälften transatlanter, men det var samtidigt den yngsta truppen någonsin då resten var egna produkter.

– Men man kan tycka vad man vill. För att de ska vara bättre än en Mattias Kalin, Axel Levander eller Lukas Löfquist måste de vara så otroligt mycket bättre för att vi ska ta in för de pengarna, säger Leif Strömberg.

Känner du någon stress inför kommande säsong?

– Nej, folk kan tycka vad de vill. Jag tycker inte vi har snålat. Vi kommer ha nio bra backar samt en lärling och 14 duktiga forwards. De är bra alternativ, de är unga och utvecklingsbara. Micke Stenbom har lagt fysen bra för alla, och alla tester visar att de är i bra fas.

– Det är väl bara de nya utlåningsreglerna som känns tveksamma. SHL måste gjort en bra förhandling där när klubbarna ska fylla sina 30-mannatrupper, säger Leif Strömberg.

Men det är en helt annan sida av hockeysverige.