Allsvenska klubbarna vill sänka licenskraven

Kraven på de svenska klubbarnas egna kapital har varit en het potatis i hockeysverige under våren. Nu slår de allsvenska klubbarna larm i ett försök att sänka kraven. Ligan begär att Svenska ishockeyförbundet startar en ny utredning.

12 juni 2019 12:45

– Det är ingen hemlighet att en del av våra klubbar tycker att det är för ansträngande med det kapitalkravet och den stegring som sker över tid upp mot fyra miljoner kronor, säger ligans vd Stephan Guiance till HockeyNews.se.

De nuvarande regelverket har varit i bruk sedan årsmötet 2017 och för den förra säsongen gällde kravet på eget kapital för en allsvensk klubb 1,5 miljon, en siffra som höjs till två miljoner för kommande säsong och ska landa i fyra miljoner i eget kapital om tre år.

Snart är det dags för årets förbundsmöte och inför detta har Hockeyallsvenskan begärt att Svenska ishockeyförbundet ska tillsätta en utredning som ser över det nuvarande licensreglementet i sin helhet.

Det är för ansträngande, menar flera klubbar i Hockeyallsvenskan, enligt vd:n Stephan Guiance.

– Våra klubbar har via AIK, eftersom vi inte är en del av Hockeyförbundet, lämnat in en sådan motion.

Enligt Hockeynews.se har förbundet inte för avsikt att tillsätta en sådan utredning och kommer att avslå motionen. Däremot kommer förbundets styrelse att göra en uppföljning av det gällande licenskravet och först inför årsmötet 2021 komma med eventuella förslag till justeringar.

– Vi märker hela tiden att även om det var ett fantastiskt jobb inför det här licensreglementet så har man upptäckt en del teknikaliteter som Pantern utnyttjade. Är det när saker inkommer eller när saker uppstod? Det var en del teknikaliteter kring Panterns elitlicens förra året. Jag tror att det är bra om man över tid täpper till det och att man lär sig hela tiden. Det är nog alla parter överens om.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jonathan Åhman