Vi bjuds på härliga rysare i allhelgona

Innebandyderby med Solfjäderstaden på fredagen och fotbollskval med Motala AIF på lördagen. Halloween bjuder på happenings på orten.

1 november 2019 07:00

Ja, man kan beklaga att det inte blev någon bandypremiär. Kylan kom för sent. IFK Motala får vänta en helg på att visa upp sig för hemmapubliken. Det blir mot Saik nästa lördag, en match som är av 50/50-karaktär. En match som spelas lördag eftermiddag, klockan 15, vilket jag tror är en bra publiktid.

Motala AIF:s fotbollslag spelar klockan 14 nu på lördag. Mot Ytterhogdal, en kvalmatch som handlar om att vinna eller försvinna. Att få packa ihop för säsongen eller jaga vidare mot drömmarna. Det finns förutsättningar för att bli den rysare som många vill ha. Det spektakulära norrländska laget, som ett tag körde med brassar på turistvisum, bytte till ett EU-projekt och blev en engelsk filial i Härjedalen. Man undrar ju hur det blir efter ett Brexit med 16 spelare och en rad ledare från Storbritannien. Men Brexit har inte hänt än, först ska laget till Motala och stångas mot Maif. 

Det jag tycker talar för Maif är hur självdisciplinerade spelarna blivit. Valon Silka fällde en Karlbergsspelare bryskt mitt framför pressbord och hemmabås på Stadshagen. Hela Karlbergs bänk flög upp och undrade, vad fan? Men Silka, som vi i Motala minns som en hetsporre med smällar i dörrar under forna futsalcuper, hetsade inte vidare i situationen utan lugnade själv ned hela Karlberg. Han tog sitt gula kort och återtog position. Det visade på mognad.

Uppenbart har det hänt något med Maif under tränaren Christer Perssons ledning. Det lag som tidigare plågat publiken med gester åt alla håll, mot domare, motståndare och medspelare, uppträder plötsligt kontrollerat. Även i de mest heta situationerna.

Jag tror att det är det som det handlar om mot Ytterhogdal också, att inte uppträda överladdad. Då kan kontrollen förloras och Maif har ändå fördelen att kryss räcker. Det är Ytterhogdal som måste gå för det. 

Som en aptitretare bjuder Solfjäderstaden på fredagskvällen på division 1-derby. Motalas bästa lag mot det mest lovande som Linköping har, tonåringarna i Libks farmarlag FBC. Här handlar det också om kontroll och att slå om till attack i rätt lägen. Men känner jag lagen rätt blir det full fart framåt, ingen handbroms. Jag tror också att det lag som tar initiativet vinner. Det blir publikfest kring Fjädern också, så gott om spänning bjuds vi på. Det är bara att ta sig upp ur soffan och ta del av den. Eller för utsocknes, att se matcherna på mvt.se i mobilen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jens Bollius