Växjös finländska backduo bakom segern

Ilari Melart gjorde höstens sjätte mål och i förlängningen nätade nyförvärvet Miika Koivisto.

Den finländska backduon var tongivande när Växjö vann hemma mot Färjestad med 3–2 efter förlängning.

Vi har försökt göra mer av det enkla och mindre av det extra ute på isen, säger Ilari Melart om sitt Växjös nyfunna form som givit seger i fyra av de fem senaste matcherna.

16 november 2019 17:47

Att det var Färjestad som återfanns på andra planhalvan gjorde Ilari Melart inspirerad.

Lite mer adrenalin i början, jämfört med en vanlig match, säger han om att möta den klubb han spelade för så sent som i våras.

Mål efter 38 sekunder

Melart satte omgående sitt avtryck i matchen då han gav Växjö ledningen efter 38 sekunders spel, backens sjätte mål i den tröja han burit i endast tio matcher. Att den finländske backen skulle vara en sådan målspruta hade nog inte Växjös sportchef Henrik Evertsson räknat med.

Jag vet att jag har ett bra skott och nu har jag en bra period i min hockeykarriär, det känns riktigt bra att vara här, säger Ilari Melart.

Två formstarka lag bjöd upp till hård kamp om poängen. Jesper Olofsson kvitterade för Färjestad i powerplay. När slutsignalen gått efter en spelad period var ett större antal spelare inblandade i ett gruff på isen som visade att de båda lagen var heltända på att kämpa om millimetrar, puckar och poäng.

I början av den tredje perioden gav Erik Josefsson Växjö en ny ledning, men när mindre än tre minuter återstod sköt Johan Ryno Färjestad tillbaka in i matchen.

Dramatisk förlängning

Inget av lagen blev utan poäng den här eftermiddagen och förlängningen bjöd på dramatik. Michael Lindqvist fick möjlighet att avgöra för Färjestad, men missade straffslaget. I stället avgjorde hemmadebuterande backen Miika Koivisto. Växjös publik har under de senaste åren glatt sig åt finländska spelare vid namn Pesonen, Kiiskinen och Junttila. Den här aftonen fick de jubla åt Melart och nyförvärvet Koivisto.

Han blir en jätteviktig spelare för oss. Vi har spelat ihop några gånger i landslaget, han är riktigt bra, säger Ilari Melart om sin meriterade landsman Miika Koivisto som var med i det finländska landslag som i våras överraskande vann VM-guld i Bratislava.

Topptippade Växjö, som inlett SHL-säsongen som ett bottenlag, har på senare tid påbörjat en klättring uppåt i tabellen. Men Ilari Melart påpekar att laget inte har tid till någon som helst förnöjsamhet.

Vi får vara glada i ett par minuter, njuta en liten stund. Snart är det ny match.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ola Karlman/TT