LÄS MER: "Vi skulle inte få ihop det sociala."

Det kan tyckas vara en olycklig slump att båda sakerna blir offentliga under samma dag.

Eller så är det helt enkelt en spegelbild av den skeva verklighet damfotbollen verkar i.

Artikelbild

Utan respekt, vid sidan av. Inbjudet till grabbarnas pengasjuka sandlåda lite med armbågen, bara för att det ska se bra ut mot sponsorerna.

LÄS MER: IFK-tränaren lämnar med tre matcher kvar.

Cirka 1,1 miljoner trillade in som en bieffekt av Ian Smiths VM-spel i somras till IFK Norrköping. Den ekonomiska posten är knappt en fotnot i årsberättelsen som ska vara klar i januari. IFK är smart, har hittat sin nisch att utvecklas genom att utveckla spelare som man kan sälja vidare. Bra verkstad, ger sportslig och ekonomisk tillväxt.

Där slarvar inte IFK.

Frågan är vilka slutsatser IFK Norrköping dragit av sin första säsong med damlag, tydligen ganska få.

Någon reflektion . . . alls?

Hallå . . .?

LÄS MER: Så går IFK vidare efter andraplatsen.

Nye tränaren Mohamed Omar ”Mo” Jama insåg i alla fall efter två träningspass att han hade sju barn i familjen. Att få ihop barnens skolgång, pendlingen till Falkenberg skulle bli svårt. Det borde väl varit en naturlig fråga att ställa i urvalsprocessen?

"Mo" kanske är en ny Janne Andersson eller Jens Gustafsson. Men fanns det inget mer lokalt prövat namn, vi bor i en stark fotbollsregion. Eller är villkoren för dåliga för att attrahera rätt kompetens?

IFK borde i alla fall analyserat hur stort steget är upp till elitettan. Jitex som bara förlorade en match, mot IFK, var chanslöst i kvalet till elitettan. Det krävs ett år av ständiga förebredelser, rätt individer och mix för att slippa starta om från ruta ett igen. Att vinna en serie överlägset är inte nog.

Nu står IFK med ledarfrågan öppen, som ”twerk”-frågan hängde i luften under Ballon d’Or, under årets viktigaste tid.

Månaden då spelarna kan välja klubb.

Varför ska man välja IFK?

Linköpings FC har satsat smart och konsekvent under lång tid är ett betydligt mer intelligent val för tjejer med allsvenska ambitioner.

Lindö FF har långsamt och systematiskt byggt upp en jämlik verksamhet i klubben. Skrivs det kontrakt får tjejerna samma villkor som killarna. Där finns också en kontinuerlig tränarstab sedan flera år tillbaka och en detaljplanerad organisation.

Steget under divisionsmässigt är varken Smedby, Eneby med sina fina träningsmöjligheter, eller nykomlingen Svärtinge dåliga alternativ på vägen upp för yngre talanger.

Men IFK har med sina åtta tränare på tio år blivit den ständiga ändhållplatsen.

Utan plan för spelare, tränare och framtid.

För tjejer.