Utmanar herrarna – till 3 000 gånger pengarna

Pernilla Lindberg skriver golfhistoria i Nya Zeeland den här veckan.

Den svenska majorvinnaren blir den första kvinnan att ta sig an herrarna i New Zealand Open.

Det kommer att bli tufft, säger 33-åringen.

26 februari 2020 12:08

Annika Sörenstam bröt barriärer 2003 när hon utmanade herrarna i PGA-tävlingen The Colonial i Texas. Nu, 17 år senare, är det dags för en annan svenska att ge sig på en liknande utmaning, om än på något lägre nivå.

På torsdagen tar Pernilla Lindberg plats i startfältet när den 101 år gamla tävlingen New Zealand Open för första gången låter en kvinna spela mot herrarna.

Att Pernilla vill komma hit för att tävla i det som traditionellt sett är ett evenemang för män, adderar verkligen något till den här turneringen, säger tävlingsdirektören Michael Glading.

Firar årsdag

Pernilla Lindberg, som 2018 vann majorn ANA Inspiration, bjöds in efter att arrangören fått reda på att svenskan ändå hade vägarna förbi. För ett år sedan gifte hon sig med sin man, Daniel, i Nya Zeeland – och nu är paret tillbaka för att fira sin bröllopsdag.

Möjligheten att fira vår första årsdag och kombinera det med en professionell golftävling var bara för bra för att gå miste om, säger Lindberg, som är 178:a på damernas världsrankning.

Tävlingen spelas på The Hills Golf Club i Queenstown och innehåller bland annat spelare som svensken Daniel Chopra och tidigare US Open-vinnaren Michael Campbell.

Jätteunderdog

I ett uttalande i tidningen The Listener säger hon att målet är att slå åtminstone en man i tävlingen – något som spelbolaget Paddypower inte anser vara så sannolikt. Oddset för att hon ska vinna tävlingen är högre än för någon annan spelare: 3 000 gånger pengarna.

Jag är väldigt realistisk i mina förväntningar. Det kommer bli tufft att tävla mot killarna, säger Pernilla Lindberg.
Fakta: Fyra damgolfare som spelat mot herrar

Babe Didrikson Zaharias, USA: Den amerikanska multitalangen – på OS 1932 tog hon guld i spjut och 80 m häck och silver i höjdhopp – blev den första kvinnan att spela på PGA-touren när hon var med i Los Angeles Open (numera Genesis Open) 1938. Hon gjorde ytterligare tre PGA-tävlingar 1945, och klarade kvalgränsen i två av dem. Hon är fortfarande den enda kvinnan som har klarat kvalgränsen i en PGA-tävling.

Suzy Whaley, USA: Blev den första kvinnan att kvala in till en herrtävling på proffsnivå på 58 år, när hon vann Connecticut PGA Championship 2002, vilket gav henne en plats i Greater Hartford Open 2003. Där missade hon dock kvalgränsen.

Annika Sörenstam, Sverige: Den svenska storstjärnan blev 2003 inbjuden att spela i PGA-turneringen på The Colonial i Texas. Hon blev där den första kvinnan att spela på PGA-touren sedan Zaharias (Whaley gjorde sin PGA-debut två månader senare). Sörenstam blev 96:a av 111 startande, och missade kvalgränsen med fyra slag.

Michelle Wie, USA: Golfunderbarnet har spelat i dryga dussinet herrtävlingar under karriären. Hon har dock bara klarat kvalgränsen vid ett tillfälle, i SK Telecom Open på Asientouren 2006. På PGA-touren har hon varit ytterst nära vid flera tillfällen, allra närmast när hon som 14-åring, i sin första PGA-tävling, var ett slag från att få spela vidare i Sony Open på Hawaii 2004.

Brittany Lincicome, USA: Den senaste kvinnan att spela på PGA-touren när hon 2018 bjöds in till tävlingen i Nicholasville, Kentucky. Lincicome missade cutten med nio slag.

Källa: Golf.com, New York Times, pgatour.com.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT–AFP