"Utan hästarna hade jag aldrig överlevt"

Hästar och ridning räddade livet på Bea Chrawall efter att hon 1990 råkade ut för det mest fruktansvärda: hennes lilla dotter blev dödad.

15 januari 2019 07:00

Egentligen kom jag till Abbetorp 1, Abbetorpett, utanför Väderstad för att skriva om Bea Chrawall och hennes häst Galope P. Tillsammans vann de svenska PRE-föreningens championat 2018 i dressyr efter ett fint tävlingsår. Men det går inte att gå förbi de fruktansvärda händelserna för snart 29 år sedan då hennes tvååriga dotter Ida avled och Beas dåvarande pojkvän så småningom dömdes och satt i fängelse för att ha åsamkat barnets skador.

– Framförallt var det min gamla hingst Nostradamus som räddade mig då. Jag var ju tvungen att gå upp och ta hand om honom. Utan hästarna hade jag aldrig överlevt. Och jag kämpar fortfarande med att hitta saker att fylla livet med.

Med djur är det lättare att fylla dagarna. Sju hästar finns hos Bea och sambon Willy, därtill fyra hundar samt så många katter att Bea är lite osäker på hur många de är. Men många.

Sju hästar, som sagt, en gul (Precious E):

– För att jag redan som liten önskade mig en gul häst.

Precious har ett hingstföl, Belsebub, som kanske kan bli nåt en dag.

– Det låter otroligt, men vi har haft 23 föl här på gården och av dem har 22 varit hingstar!

Otroligt!

Belsebub blir säkert dressyrhäst. Dressyr är Beas sport.

– Men jag började som fälttävlansryttare. Jag är uppväxt med hästar och ridning i Bjuv utanför Helsingborg, men som barn tävlade jag ingenting utan började först som 16-åring.

Till Östergötland kom hon 1996 och dressyr blev det inte förrän 2005.

– Jag tränar för Sissi Lilja och Lotta Esping, men rider också för Traudi Björling när hon kommer till Rappestad ridklubb några gånger per år.

Förra året gick det så bra med ridningen att Bea och kungen i stallet, då 11-åriga Galope P blev motsvarande svenska PRE-mästare i dressyr. Ett championat rids under hela året i flera tävlingar och det gäller att samla på sig mest poäng.

– Vi startade i lite svårare klasser än de andra. Vi har vinster upp till medelsvår C, säger Bea och nämner också att Jenny Friberg från Lagnebrunna utanför Boxholm slutade trea.

Galope P, P som i uppfödarstallet Pepino, är väldigt stabil och välbalanserad att rida på för Bea som bröt nacken 2012 efter att ha blivit översprungen av tre rädda och flyende hästar. En händelse hon inte har några minnen av. Inte själva olyckan i alla fall. Däremot av smärtor och sjukhusbesök och medicinering efteråt.

– Lika knasig som Galope är i hantering hemma, lika ljuvlig och fantastisk är han att rida och han är alltid med mig 100 procent då. Min soulmate.

– Men hemma är Galope ett as. Han är väldigt hingstig och svårhanterlig. Jag skulle aldrig låta någon annan leda ut honom till hagen, till exempel. Han kan hitta på vad som helst och är väldigt stark.

Bea ger sedan en inlevelsefull skildring av hur det kan vara en dag i stallet:

– Om du skulle komma in här när det är fodringsdags så skulle du få se och höra ett jäkla liv. Fia gnäggar, Gullan börjar skrapa i golvet och slå i väggen, Bucken står och slår i dörren med frambenen och Grålle hugger i gallret samtidigt som lille Poppe står och ser sur ut och Kungen står och trycker mot dörren och gungar huvudet upp och ner.

Och katterna springer lite varstans.

Bea Chrawall PRE-hästar

Född: 1966.

Bor: Abbetorp, Väderstad.

Familj: Sambon Willy Andela, sju hästar, fyra hundar och en hel drös katter. Katter är favoritdjuret.

Yrke: Utbildad hovslagare.

Idrott: Dressyr.

Klubb: Rappestad Ridklubb.

Merit: Vann svenskt dressyrchampionat 2018 med PRE-hästen Galope P.

Teve: Equisport (ridsport), men även Morgonnyheter och serier (Dirigenten nu, Maria Wärn).

Missar inte: Falsterbos stora ridtävling.

Missar gärna: VM i fotboll.

Mål: Att rida S:t Georg (en dressyrklass). Inget särskilt högt mål, men jag har aldrig gjort det. I år är målet att bemästra medelsvår B.

Vad: En spansk hästras, Pura Raza Espanola.

Förening: Första rasföreningen i Sverige grundades 1997. Under 2017 ombildad till Svenska P.R.E-föreningen. Tillhör ANCCE (Asociación Nacional de Criadores de Caballos de Pura Raza Española), grundad 1972.

Antal: I Sverige finns runt 2 000 Pre-hästar. I världen ungefär 100 000 exemplar. I Spanien finns cirka 6000 uppfödare och mer än 1000 i resten av världen.

Ur rasbeskrivningen: Den spanska hästen är ädel, intelligent, tålig och vänlig. Den är energisk och välbalanserad.. Den är mycket lyhörd mot sin ryttare.

Källa: ANCCE och Bea Chrawall.

Ryktbart

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jörgen Auer