Tre poäng ned till jumbon för IFK

IFK Norrköping, får allt mer betrakta sin nya omgivning i tabellen, tre poäng från Falkenberg i botten. "Surt att inte få med oss någonting", sa Jens Gustafsson efter 1–2 (1–1) mot Blåvitt.

13 maj 1919 22:22

LÄS MER: Betygen: Så var IFK mot IFK

LÄS MER: Så var matchen minut för minut

I höstas vann IFK Norrköping efter en mirakelvändning där debutanten Kasper Larsen satte 2–1 på tilläggstid.

Nu var rollerna de ombytta när IFK Göteborgs tränare Poya Asbaghi och Jens Gustafsson skulle försöka sätta ord till kamratmötet, nio månader senare.

1–2.

– Jätteskönt att få med oss tre poäng, även om prestationen inte var på topp. I höstas var känslan det omvända. Vi tyckte prestationen var fantastisk men fick noll poäng. Fotbollen är lite ologiskt så ibland, sa Poya ödmjukt.

Jens Gustafsson hade säkert sålt de poängen från i fjol, med facit på hand.

En nymöblerad startelva som i långa stunder liknade 3–4–3 istället för 3–5–2 när IFK anföll, visade ett betydligt mer offensivt spel än tidigare matcher då IFK uppträtt baktungt.

Målchanserna var betydligt fler.

Men poängen efteråt färre.

Resan med alla kryssen i tabellen, slutade med förlust. Efter åttonde omgången ligger allsvenska utmanaren IFK Norrköping på elfte plats med bara tre poäng ned till Falkenberg. Nio upp till Malmö FF.

– Vi får leva i verkligheten, jobba där vi är nu. Om vi fortsätter prestera som vi gjorde idag kommer poängen komma. Den här matchen förra året hade vi vunnit, hundra procent säkert. Men så är fotbollen idag, sa Jens.

Jens Gustafsson flyttade upp Lars Krogh Gerson till mittfältet, satte in Rasmus Lauritsen i startelvan. Gudmundur Thorarinsson klev in centralt med Simon Thern och Alexander Fransson där de kunde jobba mer offensivt. På kanten startade Simon Skrabb.

IFK blev mer offensivt än i de senaste allsvenska matcherna och visade det efter en trevande start.

– En eloge till Norrköping som är det bästa laget på det sättet i hur de uppträder, och som vi mött i år. De ställer frågor till oss i vårt försvarsspel och gör det svårt för oss i vårat försvarsspel, berömde Poya.

– Hade vi inte haft en storspelande Ioannis (Anestis) i målet hade den här matchen slutat annorlunda, sa Poya.

Visst var det så.

Rasmus Lauritsen hade fyra kvalificerade nickar. Den farligaste var i andra halvlek mot stolproten, bollen studsade på målvakten men han fick till slut kontroll. Ioannis täckte bort avslut från Kalle Holmberg med tåspetsen. När Norrköping anföll som mest, kom istället omställningen och Giorgi Kharaishvili avgörande mål.

– Fotbollen är inte alltid logisk. Jag är mest besviken för att vi förtjänar mer idag. Killarna jobbar enormt hårt i matchen för att det ska tippa över. När det inte gör det så lider jag med spelarna enormt mycket.

Nu ligger ni där ni gör, hur ska ni tänka?

– Vi tänker optimistiskt. Till skillnad från många andra. Men det är också en balans med att leva i verkligheten. Vi har haft en tuff start i allsvenskan resultatmässigt, det är ingen hemlighet. Men vi tittar på hur vi utvecklas som lag och växer som lag. Sedan kan man tycka att resultatet inte visar det. Men de som såg matchen är säkert eniga om att det såg bättre ut än på länge, sa Jens om kamratmötet utan poäng för hemmalaget.

Allsvenskan

IFK Norrköping–IFK Göteborg 1–2 (1–1)

Mål: 0–1 (10) Patrik Karlsson Lagemyr, 1–1 (39) Lars Krogh Gerson, 2–1 (83) Giorgi Kharaishvili.

Varningar, IFK Norrköping Christoffer Nyman. IFK Göteborg: Junes Barny.

Publik: 8752.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulf Stråhle

Ämnen du kan följa