Tillbaka till ett nytt blågult

Han har varit borta i sex år. Sedan dess har lagkompisar blivit coacher och det vimlar av nya ansikten.

29 november 2018 09:00

– Bara roligt att se de yngre spela och att få vara delaktig. Jag är otroligt glad. Det är en ära att vara med här. Det känns spännande, säger Mikael Lindquist, Dolphins, inför torsdagens EM-kval mot Vitryssland.

35-åringen är kanske bättre än nånsin. För Dolphins har han snittat 17,3 poäng (nia i ligan). Den här gången är han ensam från Norrköping i landslaget.

– Ja, det känns konstigt att inte dela rum med Jocke Kjellbom. Det är dags för andra att kliva fram, säger han med ett skratt.

Sverige måste vinna i förkvalet till EM-kvalet i Fyrishov.

– Lite måste är det. Vi behöver bli etta i gruppen för att undvika att behöva kvala i augusti–september, berättar han efter middagen på landslagssamlingen i Uppsala.

Sverige saknar sina tre största stjärnor Jonas Jerebko (Golden State Warriors), Jeffery Taylor (Real Madrid) och Marcus Eriksson, (Herbalife Gran Canaria). 15-mannatruppen har drillat anfall och försvar under de intensiva träningarna, de få dagar de har på sig att lära känna varandra.

Laget leds nu av den nye förbundskaptenen Hugo Lopez från Spanien. Han tog över när Vedran Bosnic fick gå och Adnan Chuk följde med till Bosniens landslag.

– Det verkar som han vet vad han vill och har planen klar för sig. Han vill dra upp tempot, att vi ska spela snabbt.

Senast saknade Sverige sina längsta spelare. Nu är de tillbaka.

Din roll?

– Vi får se. Jag är skytt som vanligt, sedan gör jag det som behövs. Poäng har jag alltid kunnat göra. Behöver jag vara lockbete är jag det. Det kan bli olika situationer som dyker upp. Jag ska kämpa och göra bra ifrån mig.

Micke har spelat 78 seniorlandskamper hittills.

Senast han spelade i landslaget, 2012, var det EM-kval mot Tyskland hemma i Stadium Arena. I det laget fanns spelare som Jonas Jerebko, Kenny Grant (assisterande coach nu), Dolphinstrion Anton Saks, Andreas Person och Jocke Kjellbom.

Första seniorkampen spelade Micke 2005 mot Lettland.

– Den minns jag knappt. Det var nog Baltic Cup vid jul. Det var jätteroligt, men det gick nog sådär.

Han det hänt något med landslagsbasketen sedan dess?

– Jo. Den har utvecklats och förändrats. Allt går mycket snabbare. Det är mer trepoängare och jag klagar inte.

Fortsätter du i blågult?

– Om de kallar kommer jag. Jag får ta det som det kommer. Jag vill att det ska gå bra för Sverige, säger Lindquist när det är dags för en kroppsbehandling.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Andersson