Thern bakom Sveriges vändning

Simon Thern visade klass när han låg bakom 2–2 för Sverige mot Island i Qatar med ett mål och en assist.

11 januari 2019 20:12

IFK Norrköpings mittfältare spelade fram till Viktor Gyökeres kvittering och satte själv ledningsmålet.

Bara ett par minuter in i andra akten spatserade Norrköpingsmittfältaren graciöst fram på högerkanten, innan han snett inåt bakåt serverade Viktor Gyökeres i slottet. Brightontalangen hade viss tur med avslutet, men likväl innebar det, via målvakten, Sveriges första landslagsmål 2019 och 1–1 på resultattavlan på Khalifa International Stadium i Doha.

– Vi har inte riktigt fått fart på det även om det är litet fall framåt från den första förstahalvleken (mot Finland). Men vi borde kunna skapa mer mot dem. Vi bör komma bättre till inspel, sa Simon Thern till C More i pausvilan.

När Sverige sedan också tog ledningen cirka 20 minuter senare så var det dags för Thern att stå för avslutet i stället.

Vid en första anblick såg dock mittfältaren ut att ha stått över en meter offside när han fick passningen från Norrköpingskamraten Alexander Fransson. Men reprisbilderna visade att domarna gjort rätt i att låta målet stå, då det var en isländsk tå som egentligen stod för assisten.

Efter tre mållösa halvlekar såg Simon Thern till att det inte blev en fjärde. Han banade väg när Sverige bröt målnollan för året.

Med tio nya, hungriga, namn i startelvan var det ett Sverige som jagade 2019 års första landslagsseger, och första mål, mot Island i den sista av två matcher under lägret i Qatar.

Någon seger blev det inte – men mål fick Sverige. Må så vara att de som ville se svenska mål fick vänta till den andra halvleken.

I stället var det Island, med förre svenska förbundskaptenen Erik Hamrén vid rodret, som dikterade villkoren under de första 45 minuterna.

Ottar Karlsson, nu klar för Mjällby, överlistade Oscar Linnér i Sverigemålet med ett hårt, lågt och distinkt avslut,.

I andra halvleken tog Sverige över allt och fick utdelning.

Målnollan var bruten med besked, men årets första seger skulle ändå få vänta.

För på övertid dök inhoppande Jon Dagur Thorsteinsson upp och hittade ett isländskt 2–2-mål förbi IFK-målvakten Isak Pettersson som efter pausen ersatte Oscar Linnér.

Retligt fick han se sin nolla spricka på övertid i landslagsdebuten. Han nådde inte skottet intill sin vänsterstolpe.

Det var mycket IFK på planen.

Filip Dagerstål var mittback från start tillsammans med lagkaptenen Sotirios Papagiannopoulos. När Island kvitterade hade Filip flyttat upp på mittfältet.

Alexander Fransson ersatte Tesfaldet Tekie i 64:e minuten och var resolut på mitten.

Kalle Holmberg hoppade in på topp och fick en kvart. han drog på sig en del frisparkar och var var mindre inblandad framåt.

För Island gjorde Gudmundur Thórarinsson en stabil match på kanterna och hade ett par farliga skott. (TT)

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Makoto Asahara Christer Andersson